Közélet

Az oroszok állítják: már menekülnek Ukrajnából a külföldi önkéntesek, a pontos számukat is közölték

Az orosz védelmi minisztérium közleménye szerint hamisak a külföldi századokról szóló hírek.

Nem igaz, hogy Ukrajnában századokba verődnének a külföldi önkéntesek, annyian lennének – erről adott ki közleményt az orosz védelmi minisztérium pénteken. 

Az angol nyelvű közleményben azt írják:A kijevi vezetés elhibázott hadműveletei és a nap mint nap elszenvedett óriási veszteségek hatására nemcsak megállt az önkéntesek áramlása, de éppen ellenkezőleg, már tömegével hagyják el Ukrajnát.

Ebbe pedig azokat is belevették, akik nemcsak harcolnak, de kiképzőnek, esetleg technikusnak érkeznek külföldről, hogy a nyugati fegyvereket megjavítsák.  

8214715 13.06.2022 In this handout video grab released by the Russian Defence Ministry, a Russian serviceman directs a landmark during the combat work of a Smerch heavy multiple rocket launcher in the course of Russia's military operation in Ukraine, at the unknown location. Editorial use only, no archive, no commercial use. Russian Defence Ministry (Photo by Russian Defence Ministry / Sputnik via AFP)
Fotó: Sputnik via AFP / Russian Defence Ministry

Korábban több olyan hír is megjelent, hogy Ukrajnában nagyjából 20 ezer külföldi katona harcol az oroszok ellen, ezt igyekezett cáfolni az orosz védelmi minisztérium.

Moszkva adatai szerint a legtöbb európai önkéntes Lengyelországból érkezett, szám szerint 1831, akik közül 378-an már elestek a harcokban, 272-en pedig visszatértek hazájukba. 504 román állampolgár is szolgált: közülük 102-en meghaltak, 98-an pedig hazamentek. A harmadik legtöbb önkéntest Európából az Egyesült Királyság adta: 422 katonából 101 halt meg és 95 tért haza. 

Észak-Amerikából összesen 601 kanadai érkezett (162 halott, 169 hazatérő), az Egyesült Államokból pedig 530 katona szolgált Ukrajnában, 214-et öltek meg közülük az oroszok, 227-en pedig már távoztak is. Ezenfelül még több közel-keleti országból érkeztek önkéntesek. 

Russian servicemen patrol near the Azovstal steel plant in Mariupol, amid the ongoing Russian military action in Ukraine, on June 13, 2022. (Photo by Yuri KADOBNOV / AFP)
Fotó: Yuri KADOBNOV / AFP

Az orosz összesítés szerint 64 országból 6956 katona, illetve technikus érkezett Ukrajnába, közülük 1956-an haltak meg, 1779-en pedig visszatértek hazájukba, vagyis szerintük 3321 önkéntes van még az országban. 

 

 

önkéntesek háború Ukrajna Oroszország
Kapcsolódó cikkek