BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Koszovó egyelőre időt nyert, a konfliktusra azonban nincs megoldás

Koszovó északi részén szerb etnikumú lakosok két fontos határátkelőhely közelében elzárták az utakat, fegyverek is elsültek.

Koszovó elhalassza annak a határozatnak a végrehajtását, amely arra kötelezte volna az ország északi részén élő szerbeket, hogy szeptember 1-jéig regisztrálniuk kell a Pristina által kiadott új rendszámokért. Josep Borrell, az Európai Unió külpolitikai főképviselője vasárnap üdvözölte a kormány visszakozását – írta meg a Reuters.

A sajtó korábban arról számolt be, hogy 

Koszovó északi részén szerb etnikumú lakosok két fontos határátkelőhely közelében elzárták az utakat, fegyverek is elsültek, de senki sem sérült meg.

„Várható, hogy minden útlezárást azonnal felszámolnak” – írta Borrell Twitter-üzenetében, hozzátéve, hogy a nyitott kérdéseket az unió által támogatott párbeszéden keresztül kell kezelni, és Koszovó, illetve Szerbia közötti kapcsolatok átfogó normalizálására kell összpontosítani.

A koszovói rendőrség bejelentette, hogy a tüntetők által felállított blokádok miatt lezárta a jarinjei és brnjaki határátkelőket a járműforgalom elől. Július 31-én Észak-Koszovó szerb lakossága utakat zárt el szerbiai határátkelőhelyek közelében, tiltakozva a pristinai vezetés azon döntése ellen, amely szerint éjféltől bevezetik az igazolványokra és a rendszámtáblákra vonatkozó rendeleteket. 

Koszovó
Fotó: Anadolu Agency / AFP

Koszovó korábban döntött úgy, hogy 

augusztus 1-jétől a Szerbiából Koszovóba érkezőknek a szerbiai okmányaikat a Pristina által kiállított, három hónapig érvényes utazási okmányokra kell cserélniük. Belgrád már pár éve ezt a gyakorlatot alkalmazza a Szerbiába érkező koszovói állampolgároknál. Pristina emellett előírta volna, hogy 

a koszovói szerbeknek szerb rendszámukat koszovóira kell cserélniük. 

A NATO koszovói alakulata, a KFOR közölte, hogy amennyiben szükséges, úgy azonnal beavatkozik, amennyiben a két fél között háború törne ki.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.