BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megéri az őszt Orbán Viktor szakálla, és mit hoz a politikusi arcszőrzet?

A kormányfő többhetes nyaralása során szép szakállat növesztett, ugyanakkor nem valószínű, hogy megtartja majd ékességét az őszi ülésszakban. A politikában ugyanis nincs nagy divatja az arcszőrzetnek, még ha sokan vissza is akarnák hozni.

Egyre hosszabb lesz Orbán Viktor szakálla: a magyar miniszterelnök augusztus eleje óta nyaral Horvátországban, ahol a pihenő alatt – a jelek szerint – nem sokszor vett borotvát a kezébe. Nemrég Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke osztott meg fotót a kormányfőről, azon a képen már jól látható volt, hogy Orbán Viktor dús, ősz szakállat növesztett. 

Szakállasan, a pólóján üzent Orbán Viktor

Nem mindennapi fotó készült a nyaralásán a miniszterelnökről.

Az arcszőrzetet pedig még tovább növesztette, egy friss fotón – amelyet egy horvát étterem osztott meg a közösségi oldalán – már láthatóan hosszabb lett Orbán szakálla. 

 

A kormányfő ezek szerint ragaszkodik a „nyaralós” szakállhoz, ám kérdés, hogy vajon meddig? 

Orbán Viktortól ugyanis eddig merőben szokatlan volt bárminemű arcszőrzet is, mint ahogy a világ vezető politikusain is csak elvétve látni szakállt, vagy bajuszt. 

Mindez annak köszönhető, hogy a politikában egész egyszerűen nem divat a XXI. században a szakáll. 

Ugyan néhány évente vannak bátor jelentkezők, akik megpróbálják újra divatba hozni, ám ezek a próbálkozások eleve kudarcra vannak ítélve. Az Egyesült Államokban például 1913 óta nem volt szakállas, vagy bajuszos elnök, mióta William Howard Taft leköszönt hivatalából. A Business Insider néhány éve utánajárt a jelenségnek és arra jutottak, hogy a szakáll a közvélemény szerint a férfiasság jelképe, de éppen ez az, ami visszaüt, 

a szavazók – elsősorban a nők – ugyanis úgy látják, hogy egy szakállas politikus túl férfias, ez esetben pedig nem tud szót érteni a nőkkel. 

Az Egyesült Királyságban sincs ez másképp: 1908 óta nem volt szakállas pártvezető egészen Jeremy Corbynig, aki 2015 és 2020 között volt a Munkáspárt első embere. Távozását feltehetően nem a szakállának köszönhette, de az tény, hogy miniszterelnök-jelöltként csúfosan elbukott. Ehhez pedig már lehetett köze a szakállnak. 

Európában is csak kevés vezető politikus visel szakállat vagy bajuszt. Az idén tavaszi, versailles-i EU-csúcson például Charles Michel, az Európai Tanács elnöke mellett egyedül Petr Fiala cseh kormányfőn és Eduard Heger szlovák miniszterelnökön lehetett látni arcszőrzetet, míg Xavier Bettel luxemburgi kormányfő egy néhány napos borostával jelent meg. 

Fotó: AFP

 

 

 

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.