BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Zelenszkij aláírta az ukrán sajtót korlátozó törvényt

Egy új ukrán törvény lehetővé teszi a kormány számára, hogy blokkolja azokat a webhelyeket, amelyek nem regisztrálták magukat hivatalos sajtóorgánumként. Volodimir Zelenszkij elnök aláírta a jogszabályt, miután a parlament jóváhagyta. Az újságírói érdekvédelmi szervezetek szerint az új törvény aláássa a sajtószabadságot.

Az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij aláírta azt a törvényt, amely lehetőséget ad a kormánynak az online sajtóorgánumok blokkolására – írta meg a Business Insider. Az elnök még múlt csütörtökön írta alá a jogszabályt. Az ukrán parlament közleménye szerint a lépéssel az a törvényhozó célja, hogy rajta keresztül az ukrajnai médiaszabályozást közelebb hozzák az európai uniós normákhoz. Emellett azt is kiemelték, hogy a friss jogszabállyal könnyebben tudnak majd harcolni az orosz propaganda ellen.

Russia, Ukraine exchanged 200 prisoners of war under Turkiye's initiative UKRAINE- SEPTEMBER 21: (----EDITORIAL USE ONLY - MANDATORY CREDIT - 'UKRAINIAN PRESIDENCY / HANDOUT' - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy speaks with the recently exchanged Ukrainian prisoners after Russia and Ukraine exchanged 200 prisoners of war on September 21, 2022 as a result of Turkiye's mediation and diplomatic traffic conducted with the leaders of the two countries. Ukrainian Presidency/Handout / Anadolu Agency (Photo by Ukrainian Presidency/Handout / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Ukrán Elnökség / Handout

Az újságírók szerint a törvény aláássa a sajtószabadságot Ukrajnában. 

A jogszabály alapján az ukrán médiahatóság blokkolhatja azokat a webhelyeket, amelyek nincsenek bejegyezve Ukrajnában hivatalos sajtóorgánumként. A törvénnyel kapcsolatban az Európai Újságíró-szövetség is közleményben szólalt fel. Szerintük a jogszabály ellentétes az Európában elfogadott sajtószabadsággal.

Zelenszkij: Oroszország a dróntámadások fokozására készül

Az ukrán légvédelem már több mint 80 iráni gyártmányú drónt lőtt le 2023 első napjaiban.

Az ukrán parlament már 2019 óta dolgozik egy új médiatörvény megalkotásán. Zelenszkij ekkor utasította a törvényhozást, hogy dolgozzanak ki erre vonatkozó tervezetet. A jogszabályalkotás korábbi fázisaiban a hírek szerint voltak sokkal szigorúbb változatai is a törvénynek.

A jogszabályt még az ukrán parlament jogi osztálya is bírálta. 

Állításuk szerint a törvény megalkotásakor a törvényhozás nem vizsgálta meg eléggé, hogy a tervezet lehetőséget ad-e a kormányzati cenzúra elterjedésére.

Az ukrán média szabályozása nem ezzel indult el. A háború 2022. februári kirobbantása óta Zelenszkij már aláírt egy törvény, amely az ország nemzeti televíziós csatornáit egyetlen platformba egyesítette. Az ukrán elnök többször fejezte ki aggodalmát a helyi média működése miatt. Augusztusban éles kritikát fogalmazott meg, amiért Ukrajna katonai stratégiájáról jelentek meg cikkek különböző lapokban.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.