BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ilyen borzalmas volna, ha atomháború törne ki – videón szemléltette a tudóscsoport

Mutassuk meg ezt a videót minél több embernek – kéri az Élet Jövője Intézet –, hátha ezzel nagyobb lesz az esélye, hogy akik képesek megelőzni egy amerikai–orosz atomháborút, tegyék is ezt meg.

Látványos videón szemlélteti a massachusettsi székhelyű Élet Jövője Intézet (Future of Life Institute, FLI), mi történne a világgal, ha atomháború törne ki az Egyesült Államok és Oroszország között.

Nuclear,War
Fotó: Razvan Dragomirescu

A hidegháború évtizedeiben a múlt században rengeteg írás, műalkotás született ebben a témában, de a Szovjetunió bukása után háttérbe szorult, és a rettegés elhalványult. Az ukrajnai háború azonban, amelyben ha hadüzenet nélkül is, de a NATO és Oroszország feszül szembe egymással, visszatérőben vannak a félelmek, ugyanakkor a háború és az eszkaláció hívei is hangosak.

Az évtizedekkel ezelőtt született fegyverzetkorlátozó egyezmények már nem működnek, miközben a korábban létesült hatalmas atomarzenálok még mindig megvannak, Oroszország felfüggesztette részvételét a hadászati támadófegyverek csökkentéséről szóló Új START-megállapodásban, Fehéroroszországba atomfegyvereket telepítettek, és a kérészéletű orosz Prigozsin-féle lázadást követően olyan pletykák is elterjedtek, hogy a zsoldosvezér csapatai Voronyezs közelében elfoglaltak egy atomfegyver-létesítményt. 

Az FLI egyik alapítója, Max Tegmark kozmológus a Time magazinban közölt írást az atomháború következményeit bemutató videóval illusztrálva. A videó egy orosz–amerikai konfliktust mutat be, amely kiirtja az emberiség jó részét, és nem ejt szót az atomfegyverkezési versenybe nagy lendülettel beszállt, és Amerikában immár fő geopolitikai riválisként emlegetett Kínáról.

A videó – írta Tegmark – egy több tudományt összekombináló tudóscsoport közreműködésével készült, azzal a céllal, hogy a nyilvánosan elérhető adatok segítségével a lehető legrealistább szimulációját állítsák elő egy amerikai–orosz atomháborúnak és globális következményeinek, amelyek egyike, hogy Észak-Amerika, Európa, Oroszország és Kína lakóinak 99 százaléka rövid időn belül meghal. 

A videó a háború fázisait, a rakéták útvonalait, a robbanásokat és az elektromos eszközökkel végző hullámokat mutatja be, majd az északi feltekét és végül az egész bolygót beterítő füstfelhőt és a fagyhullámot, amelyek nyomán az életben maradt emberek is éhen halnak vagy megfagynak.

Armageddon.,Nuclear,Bomb,Or,Asteroid,Impact,Creates,A,Nuke,Mushroom
Fotó: Bucyfon

Mint a videó illusztrálja, mindegy, hogy ki kezdi a háborút: amikor az egyik fél felbocsátja a nukleáris rakétáit, a másik észleli őket, és még a becsapódások előtt visszatüzel – írta Tegmark.

Ezzel zárja:

Nyilván nem tudjuk, hány ember él túl egy nukleáris háborút. De ha csak megközelítőleg olyan rossz, amint ez a tanulmány előre jelzi, nincsenek nyertesei vagy vesztesei. Könnyű gyengének érezni magunkat, a jó hír, hogy van, amit tehetünk, hogy segítsünk: kérem, osszuk meg ezt a videót!

 

Atomrobbanófejek száma 2023 januárjában
 

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.