BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az oroszok szerint az USA ukrán zászló alatt hajt végre kibertámadásokat az orosz infrastruktúra ellen

Az orosz biztonsági tanács titkára szerint senki előtt nem titok, hogy Washington és szövetségesei közvetlenül részt vesznek az ukrajnai konfliktusban.

Az Egyesült Államok ukrán zászló alatt kibertámadásokat hajt végre a létfontosságú orosz infrastruktúra ellen – jelentette ki Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára egy hétfői nemzetközi megbeszélésen.

Secretary of Russia's Security Council Nikolai Patrushev attends a Security Council meeting in Moscow on October 26, 2019. (Photo by Alexei Druzhinin / Sputnik / AFP)
Fotó: AFP

Patrusev a dél-afrikai Johannesburgban egyeztetett a Brazíliából, Oroszországból, Indiából, Kínából és Dél-Afrikából álló BRICS szervezetből, illetve a velük partnerségben lévő – az ötök barátainak is nevezett – országcsoportból érkezett kollégáival.

A Pentagon kibervédelmi parancsnoksága (US Cyber Command), az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA), valamint a NATO Tallinnban működő kibervédelmi központja ukrán zászló alatt tervez és hajt végre kibertámadásokat országunk kritikus számítástechnikai infrastruktúrája ellen

 – hangsúlyozta a találkozón az orosz biztonsági tanács titkára, akit a Rosszijszkaja Gazeta című kormánylap idézett.

Az amerikai hírszerzés ilyen támadásaiba aktívan bekapcsolódnak ukrán hekkercsoportok is

 – mondta Patrusev. 

Szerinte a kibertámadások kiemelt céljai az orosz pénzügyi rendszer, a logisztikai, távközlési és energetikai hálózatok, a termelő vállalatok, illetve a kormányzati portálok.

Az orosz tisztségviselő kiemelte: senki előtt nem titok, hogy Washington és szövetségesei közvetlenül részt vesznek az ukrajnai konfliktusban. Hozzátette: az agresszív információs propagandakampányon és fegyverszállításokon felül az Egyesült Államok különleges műveleti parancsnoksága közvetlenül felügyeli az ukrán információs-pszichológiai műveletek központjának munkáját.

A Nyugat a kibertér militarizálásának és a kibertámadások tökéletesítésének útját választotta

– mondta. Patrusev sürgette az internet felügyeletének nemzetközivé tételét, mivel szerinte Washington a net szabályozásában játszott monopolhelyzetével visszaélve a felügyeletet saját neokoloniális törekvéseinek céljaira használja. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.