BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Putyin eddig nem látott fegyverek bevetéséről beszélt

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint Washington azért adott kazettás bombákat Ukrajnának, mert a nyugati országok már nem képesek ellátni megfelelő hagyományos fegyverekkel.

Oroszország mind ez idáig nem vetett be kazettás bombát Ukrajnában, de fenntartja magának a jogot ahhoz, hogy ha ilyen fegyvert vetnek be az orosz erők ellen, akkor hasonlóan vágjon vissza – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök az állami televízió vasárnapi Moszkva. Kreml. Putyin című heti műsorában közzétett interjúban. Leszögezte: Oroszországnak „kellő mennyiségű kazettás bombája van raktáron”.

Russian President Vladimir Putin meets with VTB bank chairman at the Kremlin in Moscow on July 11, 2023. (Photo by Alexander Kazakov / SPUTNIK / AFP)
Fotó: AFP

Putyin egyúttal bűncselekménynek nevezte, hogy Ukrajna is hozzájutott ilyen fegyverekhez. Kijev az Egyesült Államoktól kapott kazettás bombákat, az amerikai védelmi minisztérium csütörtökön erősítette meg, hogy a szállítmány megérkezett Ukrajnába.

A kijevi kormány közölte, hogy ezeket a lőszereket csakis a „megszállók elűzésére” fogja használni saját területén, és lakott területen nem fogja bevetni.

Putyin a vasárnap közzétett interjúban úgy vélte, hogy

Washington azért adott ilyen lőszereket Ukrajnának, mert a nyugati országok már nem képesek ellátni megfelelő hagyományos fegyverekkel.

A kazettás bombákat több mint száz országban betiltották, mert veszélyeztetik a civil lakosságot is, de ezt az egyezményt sem az Egyesült Államok, sem Oroszország, sem Ukrajna nem írta alá.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.