BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az oroszok azzal büszkélkednek, hogy tízezrével ölik az ukrán katonákat

Az orosz katonai vezetés mérleget vont az ukrán ellentámadásról. Szerintük az ukrán vezetés kétségbeesetten próbál felmutatni valamilyen sikert a nyugati partnereinek.

„Az ukrán ellentámadásuk három hónapja alatt az ukrán fegyveres erők több mint 66 ezer embert veszítettek el” – erről is beszélt Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter egy keddi katonai vezetői tanácskozáson Moszkvában. Sojgu itt nem állt meg, azt is bejelentette, hogy ugyanezen időszakban az orosz erők mintegy 7600 egységnyi ukrán fegyverzetet semmisítettek meg.

Victory Day parade in Moscow
Az orosz vezetés állítása szerint a háború kezdete óta 376 ezer katonát szállítottak az orosz légierő repülőgépei. Fotó: Jurij Kocsetkov / MTI

Természetesen – ahogy az már lenni szokott – az orosz veszteségekről ezúttal is jótékonyan hallgatott a védelmi tárca. Mindenesetre ha lehet hinni az orosz közlésnek, az ismételten megerősíti, milyen brutális vérontás zajlik Ukrajnában. Egy hónappal korábban, augusztus elején ugyanis a védelmi tárca még arról számolt be, hogy az ellentámadásban megölt ukrán katonák száma elérte a 43 ezret.

Vagyis egy hónap alatt újabb 23 ezer ukrán harcos veszhetett oda.

Augusztus elején a kilőtt ukrán fegyverek ötezret számláltak. Sojgu azt bizonygatta, hogy Kijev az offenzíva kudarcáról civil objektumok támadásával próbálja elterelni a figyelmet, ezeket az akcióit pedig győzelemként állítja be, holott szimpla terrortámadások zajlanak. „Az ukrán vezetés kétségbeesetten próbál felmutatni nyugati gondozóinak legalább valami sikert az offenzív akciókkal, hogy továbbra is katonai és gazdasági támogatásban részesüljön, ami csak elnyújtja a konfliktust” – állította. Szerinte a valóság az, hogy az orosz erők az elmúlt hónap folyamán 159 HIMARS rakétát, több mint ezer pilóta nélküli légi járművet és 13 manőverező robotrepülőgépet lőttek le. Ezenfelül 34 operatív-taktikai vezetési pontot semmisítettek meg.

Arról is tájékoztatott, hogy a legfeszültebb helyzet Zaporizzsjában alakult ki, ahol az ukrán fél stratégiai tartalékához tartozó, nyugati kiképzést kapott dandárokat vetett be. Megjegyezte, hogy ezek az alegységek súlyos veszteségeket szenvedtek.

Ezzel párhuzamosan brutális statisztikát közölt az orosz háborús erők bevetéséről. Beszámolója szerint az orosz katonai szállító repülőgépek a különleges hadművelet, vagyis a háború 2022. februári kezdete óta 376 ezer katonát, több mint 2700 egységnyi haditechnikát és 132 ezer tonna rakományt szállítottak.

Hátborzongató videóban fenyegetik az oroszok az ukrán kiskatonákat: „ez az utolsó esélyetek, hogy életben maradjatok”

Könyörtelen orosz videó került ki a világhálóra. Ebben az oroszok megadásra szólították fel az ukránokat, különben meghalnak.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.