BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagyot emelne a minimálbéren Lengyelország

Kevesebb mint egy hónappal a választás előtt érkezett a bejelentés.

A lengyel kormány bejelentette tervét, mely szerint 18 százalékkal emelné januártól a minimálbért a választásokhoz közeledve. Az ígéret ugyanakkor hajthatja az áremeléseket és negatívan befolyásolhatja az ország versenyképességét.

A minimálbér az intézkedés hatására 4242 zlotyra (350 ezer forint) emelkedhet az országban, ami júliusban tovább nőhet 4300 zlotyiig – mondta Marla Malag munkaügyi miniszter csütörtökön. Ezzel a minimálbér 2019 vége óta 89 százalékot emelkedne, fokozva az Európai Unió egyik legfeszesebb munkaerőpiacán jelen lévő cégek kockázatait.

Polish,Zlotys,In,Hand,And,Grocery,Storeon,The,Background,Of
Fotó: Shutterstock

A kormányzó Jog és Igazságosság párt szerint a béremelések emelik a lengyelek életszínvonalát és 

jelzik annak a korszaknak a végét is, mely alatt a multinacionális cégek gyarmatosították az országot.

Jacek Mecina, a vállalkozói érdekeket képviselő Lewiatantól ugyanakkor természetesen főként a veszélyeket látja, és szerinte a lépés a munkaerőpiacon gondokat okoz, különösen a kis- és közepes vállalkozások számára, miközben inflatorikus hatású – írja a Bloomberg.

Az ígéret az országban tartott választások előtt kevesebb mint egy hónappal érkezik a kormánytól, mely a közvélemény-kutatások szerint akár veszíthet is vagy koalíciókényszerbe kerülhet a voksoláson. Az Eurostat adatai szerint az átlagbér majdnem felét elérő minimálbér az egyik legmagasabb arány a két bér között az Európai Unióban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.