Közélet

Visszatérhetnek az orosz junior csapatok a labdarúgó-bajnokságokba

Az UEFA szerint a gyermekeket nem lehet megbüntetni a felnőttek háborúja miatt.

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) kedden bejelentette, hogy az idei szezonban újra beengedi az orosz ifjúsági csapatokat a kontinentális futballbajnokságokba – írta a Politico.

Fotó: Menelaos Myrillas / AFP

Az orosz csapatokat azóta tiltotta ki az UEFA, hogy a Kreml 2022 februárjában inváziót indított Ukrajnában, de ez most megváltozhat, amint az irányító testület technikai megoldást talál a 17 év alatti fiú- és lánycsapatok számára.

Tudatában vagyunk annak, hogy a gyerekeket nem szabad büntetni olyan tettekért, amelyekért kizárólag a felnőttek felelősek, és szilárd meggyőződésünk, hogy a labdarúgás soha nem mondhat le arról, hogy a béke és a remény üzenetét közvetítse

– olvasható az UEFA közleményében.

A szövetség szerint különösen fájdalmas, hogy a konfliktus miatt egy kiskorúakból álló generációt fosztanak meg attól a jogától, hogy a nemzetközi labdarúgásban versenyezzen. Ezen okok miatt az UEFA végrehajtó bizottsága úgy döntött, hogy az orosz kiskorú játékosokból álló csapatokat az idei szezonban újra beengedi a versenyekre.

Az orosz csapatok által játszott mérkőzések az ország zászlaja, himnusza és nemzeti szerelése nélkül zajlanak majd, és nem orosz területen.

 

Európai Labdarúgó-szövetség futball UEFA labdarúgás
Kapcsolódó cikkek