BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gazdasági szankciókat sértettek azok a holland a cégek, amelyek a Krími híd építésében részt vettek

A vállalkozások még a 2014-es, jogellenes orosz hódítás miatt meghozott szankciókat sértették meg.

Az Európai Unió Oroszországgal szembeni szankcióinak megsértése miatt szabott ki bírságot a holland ügyészség négy holland vállalat és nyolc vezetője ellen. A cégek a Kercsi-szoros két partját összekötő Krími híd építésében vettek részt 2014 és 2017 között – derül ki az NL Times tudósításából.

A cégek az ügyészség szerint különböző gépeket, gépalkatrészeket szállítottak, valamint technikai segítséget és egyéb szolgáltatásokat nyújtottak a 19 kilométer hosszú híd építéséhez.

Crimea bridge
CRIMEA - JULY 25: A general view of the Crimea bridge as Russia-Ukraine war continues in Crimea on July 25, 2023. Car ferries departing from Kavkaz Port of Krasnodar to the Kerch Strait, where the Crimean bridge, where the attacks were carried out recently, attract great attention. Stringer / Anadolu Agency (Photo by STRINGER / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: AFP

A Krími híd részben a holland tudás és szakértelem felhasználásának köszönhetően épült meg

– olvasható az ügyészség közleményében.

A vállalatok 5 és 100 ezer euró közötti bírságokat kaptak, míg az érintetteket 20 és 60 óra közötti közmunkára ítélték. A tájékoztatás szerint további három vállalat és vezetőik ügyében is eljárás van folyamatban. Mint írják, a hét cég bűnösségét elegendő bizonyíték támasztja alá a szankciósértésben. A bűncselekményt szándékosan követték el, ugyanis tudták vagy tudniuk kellett, hogy tevékenységük gazdasági szankciókat sért.

A cégek a szankciók megsértését jelentő áruk és szolgáltatások értékesítésével mintegy 71 330 euró hasznot zsebeltek be, amit az ügyészség lefoglalt.

A Krímet 2014-ben csatolta magához Oroszország, ám ezt az Európai Unió és a nemzetközi közösség sem ismeri el, sőt ezért az EU több korlátozó intézkedést is bevezetett Oroszország ellen.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.