BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Magyarok az izraeli háborúban: "Tudtam, hogy valami történik, de ez minden képzeletet felülmúlt"

Egy Izraelben élő magyar szerint már korábban érezhető volt, hogy baj közeleg.

Szombat reggel több ezer rakétát lőttek ki az izraeli városokra, és felfegyverzett terroristák jutottak be az ország területére. A civilek a támadások miatt ki se mozdulhatnak otthonról, a Blikknek azonban sikerült beszélnie több, a háború sújtotta területen tartózkodó helyi és magyar lakossal is.

Fotó: Haitham Imad/EPA/MTI

Működött a Vaskupola, de nem mindenhol voltak ilyen szerencsések

A fiatal izraeli informatikus Manuel, Tel-Aviv külvárosában él. A férfi a lapnak elmondta, hogy egy hatalmas becsapódásszerű hangra ébredt fel ma reggel.

Olyan volt, mint amikor az erős szél döngeti a házakat. Először azt is hittem, hogy ez tényleg csak a szél, de aztán rájöttem, hogy ez valójában a vaskupola által megsemmisített rakéták hangja volt 

mesélte a lapnak a helyi férfi.

Manuel Bat Jamban lakik, az ország közepén. Elmondása szerint északról délre mindent hall 10-15 kilométeres körzetben, és bár a támadások nem közvetlenül az ő lakóhelyén történtek, így is nagyon ijesztő az egész, ami történik.

"A Hamász több tucat, talán több száz terroristával vonult be a városokba. Olyanokat is hallottunk, hogy katonákat, civileket rabolhattak el, akiket Gázába vittek" - mondta. A fotósként is dolgozó férfi szerint annak, hogy ez a dolog éppen ma történt, szimbolikus jelentése is van. Pontosan 50 évvel és 1 nappal a jom kippuri háború kitörése után történt ez a támadás, ami szerinte nem véletlen. A férfi állítása szerint a mostani támadás annak is betudható, hogy Szaúd-Arábia azt fontolgatja, hogy jobb kapcsolatot létesít Izraellel, ennek a palesztinok pedig a legkevésbé sem örülnek.

Az izraeli magyar szerint rég érezhető volt, hogy jön a baj

Tudtam, hogy valami történik, de ez minden képzeletet felülmúlt

ezt már egy Izraelben élő magyar, aki úgy vélekedett, hogy nem a szaúd-arábiai konfliktus váltotta ki a mostani eseményeket, hanem sokkal inkább belpolitikai problémák. Szerinte már régóta érezhető volt, hogy valami nem stimmel, sőt néhány hónappal ezelőtt a biztonsági szolgálat vezetői figyelmeztették is Netanjahut, hogy baj közeleg.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.