BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ukrán hírszerzés: Oroszország az Ukrajnában elfogott nyugati fegyverekkel támogathatja a Hamászt

Miközben a heves esőzések miatt kevésbé hatékonyak a drónok Ukrajnában, a háborúban álló felek a dezinformációs hadviselés felé tettek egy lépést. Ukrajna szerint Moszkva az elfogott nyugati fegyverekkel támogatja a Hamász Izrael ellen indított akcióját. Kijev szerint Moszkvának ezzel az a célja, hogy besározza Ukrajnát, mintha az ukránok küldenék tovább a nyugati fegyvereket a terroristáknak.

Az ukrán katonai hírszerzés (HUR) szerint Oroszország azokat a nyugati fegyvereket küldi el a Hamásznak, amiket Ukrajnában elfogott. Állításuk szerint Moszkvának ezzel az a célja, hogy Kijevet vádolja meg a terrorszervezet támogatásával.

Fotó: AFP

Ukrajna még az előtt el akarta hárítani ezeket a vádakat, hogy Oroszország egyáltalán próbálkozhatott volna. Kijev szerint ez a hazugság arra szolgált volna, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió abbahagyja Ukrajna támogatását – írta a Kyiv Independent.

A Kreml az izraeli háborút kihasználva egy dezinformációs kampányt akar indítani. Hamis cikkeket készítenek elő és küldenek el a nyugati médiának, hogy Ukrajnára fogják a Hamász támogatását

– írta jelentésében a HUR. Hozzátették, hogy ehhez a taktikához forrásként akarják felhasználni Ruszlan Szirovijt, az ukrán határőrség korábbi főhadnagyát, aki átállt az oroszokhoz és Moszkvába menekült.

Oroszország hitelteleníteni akarja az ukrán fegyveres erőket és elvágni a nyugati segélyeket az országtól a katonai hírszerzés szerint. Ehhez készek a Hamász Izrael ellen indított támadását is felhasználni – írta jelentésében a Institute for the Study of War (ISW). A háborúkutató intézet szerint Oroszországnak kapóra jön az izraeli háború, mivel így kevesebb figyelem irányul az ukrajnai eseményekre.

Oroszország már a Hamász október 7-i támadása után nem sokkal elkezdte hangoztatni azt, hogy ez a háború a nyugati országok hibája, mivel nem figyeltek eléggé oda a közel-keleti konfliktusokra Ukrajna támogatása miatt.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.