BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Israeli airstrikes continue on the 11th day in Gaza

Több fronton támadná Gázát az izraeli hadsereg

A vezérkar szeretné elkerülni a városi harcokat, így a tengeri és légi támadás lehetőségét is mérlegelik.

Bár mindenki szárazföldi offenzíváról beszél, de az izraeli hadsereg több fronton is lehet, hogy támadni fog. Egy ilyen konfliktusban minden megtörténhet, és a célunk, hogy a lehető legkevesebb civil áldozattal járó megoldást válasszuk – közölte kedden újságírókkal Richard Hecht, az izraeli hadsereg szóvivője a Gázai övezetet uraló Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet elleni háborúval kapcsolatban.

Israeli airstrikes continue on the 11th day in Gaza
Fotó: Anadolu via AFP

Izrael a Hamász október 7-ei támadásának megtorlásául légi csapásokat indított a szervezet létesítményei ellen a Gázai övezetben, valamint csapatokat és katonai felszerelést vezényelt az övezet környékére. A hadi jelenlét gyors növekedése valószínűleg invázióra utal, ám egyelőre még nem tudni, hogy mikor.

A Gázai övezet elleni szárazföldi támadásra hamarosan sor fog kerülni, és azt is mérlegeljük, hogy milyen más frontok állnak a lehetőségünkre. A Hamászt úgy kell elpusztítanunk, hogy az a lehető legkevesebb áldozattal járjon a katonáink és a civilek között

– közölte Hecht, ám a potenciális hadműveletről nem árult el részleteket.

A katonai szakértők szerint a sűrűn lakott Gázai övezetben a szárazföldi offenzíva súlyos harcokat és jelentős veszteségeket okozna mindkét oldalon, mivel a szűk utcák és a civilek magas száma hatalmas kockázatot jelent még a legmodernebb és legképzettebb hadseregek számára is.

A Walla hírportál értesülése szerint a tervezett nagyszabású szárazföldi hadműveletet Izrael elhalasztotta egy ismeretlen időpontra Joe Biden amerikai elnök szerdai látogatása miatt. A portálnak nyilatkozó katonai források azonban bírálták a halasztást, azzal érveltek, hogy minden újabb óra a hadsereg ellen játszik, mert lehetővé teszi a Hamász felkészülését az összecsapásokra.

Izraeli háború: vérfagyasztó bejelentést tett Irán – megelőző csapás készül

A perzsa állam figyelmeztetett, hogy semmiféle izraeli katonai akcióhoz nem járul hozzá a Gázai övezetben. Ebben szövetség jöhetett létre Irán, Szíria és Libanon között.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.