BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tömegek halnak meg Gázában, ha ma estére elfogy az üzemanyag – Izrael szerint a Hamász titkos készletet rejteget

Üzemanyag nélkül leáll Gázában a kórházi ellátás és nem lesz több ivóvíz. Az ENSZ követeli Izraeltől, hogy tegye lehetővé az üzemanyag bejuttatását az övezetbe, de a zsidó állam nem hajlandó felfüggeszteni a légi csapásokat, mivel állításuk szerint a Hamász 500 ezer liter üzemanyagot rejteget a palesztin lakosság elől.

Ma estére elfogy az üzemanyag Gázában, ami a halálos áldozatok ugrásszerű növekedéséhez vezet – közölte az ENSZ palesztinai menekülteket segítő szervezete, az UNRWA. Izrael tagadja, hogy üzemanyaghiány lenne az övezetben.

EDITORS NOTE: Graphic content / A man who was injured in Israeli bombardment is carried to the entrance for emergency treatment at Nasser hospital in Khan Yunis in the southern Gaza Strip on October 24, 2023 amid the ongoing battles between Israel and the Palestinian group Hamas. Thousands of civilians, both Palestinians and Israelis, have died since October 7, 2023, after Palestinian Hamas militants based in the Gaza Strip entered southern Israel in an unprecedented attack triggering a war declared by Israel on Hamas with retaliatory bombings on Gaza. (Photo by MAHMUD HAMS / AFP)
Kórházakban ápolt palesztinok tömegei halhatnak meg, ha leáll az ellátás az üzemanyaghiány miatt.
Fotó: AFP

Miközben az ENSZ tűzszünetet követel Gázában, hogy bejuthassanak a segélyszállítmányok a háborús övezetbe, Izrael közölte, hogy a Hamász nagy mennyiségű üzemanyagot halmozott fel titkos tárolókban, amit szándékosan tartanak vissza a palesztin lakosságtól, hogy emeljék az áldozatok számát. Az izraeli hadsereg azt állítja, hogy műholdas felvételekkel tudják bizonyítani, hogy 

a Hamász 500 ezer liter üzemanyagot rejteget 

írta meg a BBC.

Az X közösség platformra kitett fotó mellé azt írták, hogy akinek Gázában üzemanyagra van szüksége, az kérjen a Hamásztól.

Üzemanyag nélkül tömegek halnak meg Gázában

Az ENSZ gázai segélyszervezete követeli, hogy Izrael tegye lehetővé a segélyek, különösen az üzemanyag bejuttatását az övezetbe. Izrael a háború kitörése óta blokád alá vonta a Gázai övezetet, vizet, élelmiszert, áramot és üzemanyagot sem enged be a terültre. Az segélyszállítmányokat Egyiptom felől, a rafahi határátkelőn lehet bejuttatni Gázába, azonban a zsidó állam nincs tekintettel az érkező humanitárius támogatásra. Az ENSZ több munkatársa már életét vesztette a légi csapásokban.

Az UNRWA azt írta a közleményében, hogy Gázában nagy szükség van az üzemanyagra, mivel nélküle nem működnek a kutak szivattyúi, valamint a tengervíztisztító üzem sem. Benzinre az élelmiszerek előállításához és szállításához is szükség van, valamint a kórházak is leállnak, ha nem lehet energiát előállítani.

Amint az üzemanyag elfogy Gázában, tömegek fognak meghalni az orvosi ellátás hiánya, a vízhiány és az éhezés miatt.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.