BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vagy létrejön a független palesztin állam, vagy kirobban egy új világháború – véli a török külügyminiszter

Egy független palesztin államot kell létrehozni és tartós békét fenntartani, különben kitör a harmadik világháború – mondta a török külügyminiszter Katarban. Hakan Fidan Dohában tartott sajtótájékoztatót, ahol azt is kijelentette, hogy Törökország nem fogja hagyni, hogy Izrael elűzze a palesztinokat Gázából.

Az Izraeli háborúnak egyetlen lehetséges végkimenetele lehet: tartós béke, vagy világháború – mondta a török külügyminiszter Dohában.

Qatar's Prime Minister and Foreign Minister Mohammed bin Abdulrahman al-Thani (R) and Turkey's Foreign Minister Hakan Fidan hold a press conference in Doha on October 25, 2023. (Photo by KARIM JAAFAR / AFP)
A török külügyminiszter, Hakan Fidan kedden Dohába utazott, hogy tárgyaljon a katari állammal az izraeli háborúról. Fidan szerint tartós béke kell, amit csak egy független palesztin állammal létrehozásával lehet elérni. Szerinte enélkül elkerülhetetlen a harmadik világháború.
Fotó: AFP

Történelmi fordulóponthoz értünk, vagy tartós békét kötünk, vagy kitörhet egy új világháború 

– mondta Hakan Fidan.

A török miniszter felszólította a konfliktusban részt vevő feleket, a regionális országokat és minden olyan államot, ami valamilyen módon érdekelt az izraeli háborúban, hogy térjenek észhez és dolgozzanak a krízis megoldásán. Szerinte minden olyan ország részes az Izrael által Gázában elkövetett bűnöknek, akik bátorítják a zsidó államok a kegyetlenségre – írta meg a Guardian.

Fidan felhívta Izrael figyelmét arra, hogy erőszakkal nem lehet békét és biztonságot teremteni.

A mai győzelmük a holnap veresége 

– vélekedett a külügyminiszter a katari fővárosban.

Fiden azt is kijelentette, hogy 

a konfliktusnak egyetlen tényleges megoldását egy független palesztin állam létrehozásában látja, az 1967-es határok alapján, Kelet-Jeruzsálem fővárossal.

A miniszter arról is beszélt, hogy óva inti Izraelt egy tényleges szárazföldi offenzívától. Szerint egy ilyen lépés egyet jelentene egy tömegmészárlással, amit a nemzetközi közösség nem nézhetne tétlenül. Kiemelte, hogy Törökország nem fogja megengedni, hogy a zsidó állam kiűzze a palesztinokat a gázai otthonukból.

Törökország és Katar egyetértett abban, hogy kommunikációs csatornákat kell kialakítani a Hamász és Izrael között, hogy elkezdődhessenek a béketárgyalások. Ennek a kidolgozására mind a két állam lelkesen vállalkozna. Erről Tel-Aviv természetesen hallani sem akar.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.