BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ex-Moszad-vezető: le kell vadászni az irániakat is, akik részt vettek az októberi mészárlásban

Yossi Cohen volt Moszad-vezető szerint meg kell találni minden egyes iránit a hírszerzési minisztériumból, a hadseregből, az Iszlám Forradalmi Gárda hadtestéből, akik közvetlenül és közvetve részt vettek az október 7-i támadásban.

Az izraeli vezetők Benjamin Netanjahu miniszterelnöktől kezdve ígéretet tettek arra, hogy a világ végéről is levadásznak minden Hamász-terroristát, aki részt vett az október 7-i mészárlásban – írta a Jerusalem Post. Beleértve külföldi segítőiket is.

Israel's new head of Mossad Yossi Cohen attends the weekly cabinet meeting at his office in Jerusalem on January 10, 2016. (Photo by GALI TIBBON / POOL / AFP)
Fotó: AFP

A Moszad egykori vezetője, Yossi Cohen úgy véli, hogy a kört ki kellene terjeszteni, és a támadásban érintett irániakat is bevonják.

Úgy gondolom, hogy meg kell találnunk minden egyes iránit a hírszerzési minisztériumból, a hadseregből, az Iszlám Forradalmi Gárda hadtestéből, akiknek mocskos kezei közvetlenül és közvetve az október 7-i műveleten voltak, és le kell vadásznunk őket

– mondta.

Ez az, amit a Moszadnak és másoknak azonnal meg kell tenniük – tette hozzá.

És Cohen tud valamit az irániak üldözéséről: a Moszad 2016 és 2021 közötti hivatali ideje alatt Izrael számos beavatkozást hajtott végre Iránon belül, hogy akadályozza az ország nukleáris programját.

Ugyancsak hivatali ideje alatt meggyilkolták Irán vezető nukleáris tudósát, Mohsen Fakhrizadeh-t. Egy televíziós interjúban 2021-ben, közvetlenül azelőtt, hogy lemondott Moszad-pozíciójáról, Cohen – amikor Izrael ellenségeinek meggyilkolásával kapcsolatban kérdezték – azt mondta: ha az ember olyan képességgel rendelkezik, amely veszélyezteti Izrael polgárait, akkor likvidálni kell.

Hamarosan eldől, hogy Libanon megtámadja-e Izraelt, Tel-Aviv csapatokat vezényelt a határra

Hasszan Naszrallah, a Hezbollah vezére hamarosan beszédet tart, amiből kiderül, hogy Libanon megtámadja-e Izraelt. Csütörtökön állítólag tizenkilenc csapást mértek Libanon területéről az Izraeli állásokra. A feszültség nagy, Tel-Aviv csapatokat vezényelt a határra.

Cohen kijelentette, hogy egyetért Benjamin Netanjahu miniszterelnök szombat esti sajtótájékoztatóján tett értékelésével, miszerint az irániak nem „mikromenedzselték” a támadást.

Mindazonáltal Irán valamilyen szinten ott van a Hamászban

– idézte a Jerusalem Post a volt vezetőt.

Mint mondta, ott toborozzák az embereket, kiképezik őket, támogatják őket anyagilag, támogatják őket lőszerrel és fegyverzettel, technológiát adnak át a Hamásznak, hogy helyben precíziós vezérlésű rakétákat gyárthassanak.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.