BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jövőre már négyszázalékos bővülést vár Nagy Márton

A gazdaságfejlesztési miniszter az Ébredés az inflációs sokkból című konferencián adott elő.

Az idei évben nulla és mínusz 1 százalék között alakulhat a magyar gazdaság éves teljesítménye, ezért a kormány álláspontja világos: jövőre helyre kell állítani a növekedést, amelynek mértéke 4 százalék körül alakulhat – mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter csütörtökön Budapesten az Ébredés az inflációs sokkból című konferencián.

NAGY Márton
Fotó: Mónus Márton / MTI

A tárcavezető leszögezte, hogy míg 2023 az infláció leszorításának éve, 2024 a gazdaság helyreállításának éve kell hogy legyen. Elmondta azt is, hogy 

a pénteken megjelenő októberi inflációs adatot 10-10,5 százalékra várják, 

ám abban biztos, hogy a novemberi adat már egy számjegyű lesz, amelyet decemberben 6-7 százalék, 2024 egészében pedig 5-6 százalék követhet.

Nagy Márton kiemelte, a magyar gazdaság számára kulcs a fogyasztás helyreállítása, amelynek az alapját a reálbérek emelkedése adja. A fogyasztás visszaesése ugyanis negatívan érintette a belső értékesítésre termelő szektorokat és a belgazdaságban megvalósuló beruházásokat is.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.