BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megosztja az amerikai kongresszust Izrael támogatása

Az amerikai alsóház elfogadta a majdnem tizenötmilliárdos izraeli segélyt, a felsőházban viszont kérdéses a többség. Eközben az amerikai külügyminiszter megpróbál mindent megtenni, hogy tel-avivi látogatása minimalizálja a gázai civileket érő károkat.

Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere pénteken érkezik Tel-Avivba, és várhatóan felszólítja az izraeli kormányt a gázai harcok szüneteltetésére, annak érdekében, hogy segélyszállítmányokat juttathassanak Gázába. John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője kijelentette, hogy nem általános tűzszünetet kérnek, hanem „átmeneti, helyi” szünetet szorgalmaznak.

Secretary of State’s Award for Global Anti-Racism Champions
Fotó: Anadolu via AFP

Blinken azt nyilatkozta, hogy határozott lépéseket fog tenni annak érdekében, hogy tel-avivi látogatása alatt minimalizálja a gázai civileket érő károkat – írja a The Guardian.

Az amerikai kongresszus alsóháza nemrég fogadott el egy jogszabályt, amely 14,3 milliárd dollárt biztosítana Izrael támogatására a Hamász elleni háborúhoz. A forrást a költségvetésen belüli átcsoportosítással biztosítanák, és a szövetségi adóhatóság támogatásából vonnák el. A képviselőházi voksoláson 226 igen szavazattal, 196 nem ellenében fogadták el a javaslatot. 12 demokrata képviselő is támogatta a republikánus indítványt, amelyet két republikánus elutasított.

A felsőházban, a szenátusban továbbra is kérdéses a többség, hiszen a többségi demokraták vezetője, Chuck Schumer szenátor előzetesen jelezte, hogy a törvényjavaslat eleve kudarcra van ítélve, és a republikánus szenátorok többsége sem ért egyet az izraeli és ukrajnai segítség kettéválasztásával.

Joe Biden amerikai elnök csütörtökön arról adott tájékoztatást, hogy hetvennégy kettős állampolgárságú amerikai hagyhatta el a Gázai-övezetet. Szerdán este egy kampányrendezvényen azt hangsúlyozta, hogy szünetre van szükség a harcokban, így idő nyílik a túszok kijuttatására.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.