BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Élő közvetítés
folyamatosan frissül

Az izraeli háború 73. napja – Segélyszállító kamiont fosztott ki a Hamász, az Egyesült Államok és Törökország is sürgeti a további segélyek szállítását

Hakan Fidan - Antony Blinken meeting in Washington DC
Összefoglaló:

A gázai humanitárius segítségnyújtás felgyorsításáról és a svéd NATO-tagságról egyeztetett telefonon az amerikai és a török külügyminiszter – derül ki az amerikai külügyminisztérium vasárnap kiadott közleményéből.

Hakan Fidan - Antony Blinken meeting in Washington DC
Fotó: Anadolu via AFP

A rövid amerikai közlemény szerint a két külügyminiszter többek között megvitatta a Svédország NATO-felvételéről szóló döntés mielőbbi ratifikációjának fontosságát török részről.

Továbbá Antony Blinken és török kollégája, Hakan Fidan telefonon egyeztetett, amelynek során 

az Izrael és a Hamász közötti konfliktust illetően hangsúlyozták a Gázai övezetbe irányuló humanitárius segítségnyújtás kiszélesítésének és felgyorsításának fontosságát.

Miközben több kormány is azon dolgozik, hogy minél több humanitárius segély jusson a Gázai övezetbe, úgy tűnik, hogy a Hamász most már a segélyszállítmányokat sem kíméli – írja a The Times of Israel. Egy videó arról tanúskodik, hogy palesztin fegyveresek – akik a feltevések szerint tagjai a Hamász terrorszervezetnek – megtámadtak egy segélyszállító kamiont, ami Egyiptomból érkezett a Kerem Shalomi határátkelőn keresztül.

A támadók elfoglalták és kifosztották a kamiont, ami élelmet, vizet, gyógyszereket és üzemanyagot szállított.

Az egyiptomi Vöröskereszt egy meg nem nevezett tisztviselője azt nyilatkozta, hogy 79 teherautó lépett be a Gázai övezetbe vasárnap, miután Izrael pénteken jóváhagyta a nagyon szükséges segélyek „ideiglenes” szállítását Izraelből közvetlenül Gázába.

Nikosz Hrisztodulidész ciprusi elnök vasárnap újságíróknak azt nyilatkozta, hogy Ciprusról indulhatnak segélyek a Gázai övezetbe egy tengeri folyosón keresztül. Izrael áldását adta a kezdeményezésre, bár ragaszkodott ahhoz is, hogy a segélyszállítmányokat a helyszínen ellenőrizzék, mielőtt elhagyják Ciprust.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.