BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem indulhat az oroszországi elnökválasztáson a háborúellenes Jekatyerina Duncova

A pályázatában több hibát is találtak, így elutasították Jekatyerina Duncova indulását, az oroszországi elnökválasztáson. A döntést az orosz legfelsőbb bíróság jóváhagyta. Duncova vállaltan háborúellenes, aki azzal kampányol, hogy megválasztása esetén egy barátságosabb és együttműködőbb Oroszországot fog vezetni. A legfelsőbb bíróság döntése után most az orosz liberális pártban akar pozíciót szerezni, hogy folytathassa a politizálást.

Az orosz legfelsőbb bíróság szerdán jóváhagyta azt a döntést, amely megtiltotta Jekatyerina Duncova volt televíziós újságírónak, aki ellenzi Oroszország ukrajnai háborúját, hogy részt vegyen a márciusi elnökválasztáson. A központi választási bizottság tagjai szombaton egyhangúlag megszavazták Duncova jelöltségének elutasítását, arra hivatkozva, hogy „számos jogsértés” volt a pályázata alátámasztására benyújtott dokumentumokban.

Yekaterina Duntsova, the 40-year-old independent politician who declared her intention to run in the 2024 presidential election, is pictured outside the Central Election Commission in Moscow on December 20, 2023. The election will be held over a three-day period from March 15 to 17. (Photo by Vera Savina / AFP)
Jekatyerina Duncova
Fotó: Vera Savina / AFP

A jelöltségre pályázó újságírónő a Telegram üzenetküldő alkalmazáson tett bejegyzésében megerősítette, hogy a döntés elleni fellebbezését a legfelsőbb bíróság elutasította.

Jekatyerina Duncova volt regionális törvényhozó egy „humánus” Oroszországról szóló elképzelését hirdette, amely „békés, barátságos és kész a tisztelet elve alapján mindenkivel együttműködni”.

A fellebbezés elvesztése után Duncova közölte, hogy saját politikai pártja létrehozásán fog dolgozni, amely a „békét, a szabadságot és a demokráciát” fogja képviselni.

A hadiállapot ellenére is megtartják a választásokat az Ukrajnától elcsatolt területeken

Az oroszországi elnökválasztásokat az elcsatolt ukrán régiókban is megtartják, a hadiállapot ellenére. Abban az esetben, ha a biztonsági helyzet indokolja, elhalasztják a voksolást. Oroszország attól tart, hogy Nyugatról szervezett beavatkozás készülhet a választásokba.

Duncova felkérte a liberális Jabloko politikai párt vezetőit, hogy állítsák őt jelöltnek, de a párt alapítója, Grigorij Javlinszkij ezt az elgondolást hűvösen fogadta – írta az AP amerikai hírügynökség.

Közvélemény-kutatások szerint az újraválasztásáért induló hivatalban lévő orosz elnök, 

Vlagyimir Putyin 80 százalék körüli támogatottságot élvez jelenleg a megkérdezettek körében.

Ella Pamfilova, a központi választási bizottság vezetője szombaton azt mondta, hogy eddig 29-en jelöltették magukat az elnökválasztásra.

Oroszországban március 15–17. között tartják az elnökválasztást.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.