BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orbán Viktor kijelentése sokkolta Brüsszelt

Orbán Viktor szerint Ukrajna tagsága nem esik egybe Magyarország mai nemzeti érdekeivel és azt is mondta, hogy Ursula von der Leyen le akarja nyomni Magyarország torkán Ukrajna EU-csatlakozását.

Orbán Viktor felkészül az összecsapásra az ukrán tagsággal kapcsolatban – olvasható a Politico reggeli brüsszeli hírlevelében. A beszámolójuk szerint a magyar miniszterelnök „tovább fokozta az Ukrajna EU-csatlakozásával szembeni ellenállását, és megerősítette, hogy kész kisiklatni az e hónapban esedékes EU-csúcsot, amelyen a vezetők zöldutat akartak adni a csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez”.

BELGIUM - EU LEADERS SUMMIT ON OCTOBER 26THBelgium, Brussels, 2023-10-26. Prime Minister, Hungary Viktor Orban in Summit. Over the course of a two-day summit, EU leaders discuss the unfolding situation in the Middle East, continued support for Ukraine in the face of Russia war of aggression, the EU long-term budget, the economy, migration and external relations.
Belgique, Bruxelles, 2023-10-26. Premier ministre hongrois Viktor Orban au sommet. Au cours un sommet de deux jours, les dirigeants de UE ont discute de la situation au Moyen-Orient, du soutien continu a Ukraine face a la guerre agression de la Russie, du budget a long terme de UE, de economie, de la migration et des relations exterieures. (Photo by Union Europeenne / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Fotó: AFP

A magyar kormányfő korábban kijelentette, hogy Ukrajna tagsága nem összeegyeztethető Magyarország nemzeti érdekeivel, Ursula von der Leyen pedig „le akarja nyomni a torkunkon Ukrajna uniós csatlakozását, anélkül, hogy felmérné, milyen következményekkel jár ez az európai adófizetőkre és gazdákra nézve”. Mindez pedig a Mandiner szemléje szerint 

sokkolta Brüsszelt, ugyanis a múlt hétig a magas rangú tisztviselők és diplomaták állították, hogy Orbán Viktor fenyegetése nem jelent nagy gondot a csúcstalálkozó szempontjából.  

Korábban a Világgazdaság is megírta, hogy az Európai Unió belső, nem nyilvános becslései szerint 

Ukrajna 186 milliárd euró támogatásra lenne jogosult rögtön azt követően, ha csatlakozik az Európai Unióhoz. 

Mindezt egy hétéves ciklus alatt kellene átutalni Kijevnek. A magyar miniszterelnök korábban azt is mondta, hogy stratégiai partnerséget kell kötnie az uniónak Ukrajnával, ez egy hosszú folyamat, de erre van szükség. A kormányfő szerint nem tudni, hogy pontosan mekkora Ukrajna területe és lakossága.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.