BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Hezbollah újból izraeli katonai támaszpontot támadott

A Hezbollah közlése szerint már másodszor támadták meg az izraeli Meron támaszpontot. Mindkét támadást válaszlépésként kezelik, miután január 6-án az izraeli hadsereg likvidálta Száleh al-Arúrit, a Hamász politikai bizottságának elnökhelyettesét.

A Hezbollah kedden bejelentette, hogy másodszorra intézett rakétatámadást az észak-izraeli Meron támaszpont ellen. Az akciót az Irán által támogatott szervezet az izraeli hadsereg (IDF) Libanonban és Szíriában élő civilek elleni legutóbbi akcióira szánta válaszul – derült ki a bejelentésből.

Hezbollah fighters exercise in Lebanon
Fotó: Marwan Naamani / DPA

A Hezbollah már január 6-án is rakétatámadást hajtott végre Meron ellen, válaszul arra, hogy Izrael likvidálta Száleh al-Arúrit, a Hamász palesztin terrorszervezet politikai bizottságának elnökhelyettesét Bejrútban. Arúrit és szervezetének hat másik tagját Izrael légitámadással semlegesítette, mire válaszul Haszan Naszrallah, a Hezbollah vezetője kijelentette, hogy Libanont megaláznák, ha mindez válasz nélkül maradna.

Mindeközben egy a Hezbollahhoz közeli forrás a sajtóval azt közölte, hogy 

az IDF vasárnap több dél-libanoni település ellen intézett támadást, és az akcióban a milícia egyik harcosa meghalt.

Izrael a Gázai övezet ellen október elején indított háborúja óta rendszeresek az összecsapások az izraeli–libanoni határ menti térségben is. Az AFP francia hírügynökség összesítése szerint hétfőig Libanonban 200-an haltak meg izraeli támadásokban, közülük 147 a Hezbollah fegyverese volt. Izraeli hatóságok szerint a Libanonból érkező támadásokban kilenc katona és hat civil halt meg.

A Hezbollah vezetője szerint Tel-Aviv kénytelen lesz tárgyalni ellenségeivel, mivel nem érte céljait a Gázai övezetben. „Mit ért el az ellenség a száz nap alatt a gyilkoláson kívül?” – tette fel a kérdést televíziós beszédében Haszan Naszr Alláh. „(Izrael) semmilyen tényleges vagy látszólagos győzelmet nem ért el. Elbukott a kihirdetett, félig nyilvánosságra hozott, illetve hallgatólagos céljai elérésében” – tette hozzá a Hezbollah-vezér.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.