BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
20240129 Volán sztrájk6

A Volánbusz arra kéri az autóbuszos szakszervezeteket, hogy írják alá a bérmegállapodást

A Volánbusz hangsúlyozta, hogy csak a két Volán-szakszervezet nem írta alá a megállapodást, amelyet a MÁV-Volán csoport másik hét munkavállalói érdekképviselete elfogadott kedden.

A Volánbusz azt kéri a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezettől (SZAKSZ) és a Közúti Közlekedési Szakszervezettől (KKSZ), hogy még szerdán írják alá a MÁV-Volán csoportnál született bérmegállapodást, ellenkező esetben mintegy 17 ezer munkavállaló eshet el egy- vagy többhavi béremeléstől.

20240129 Volán sztrájk6
Fotó: Bujdos Tibor / Észak-Magyarország

A munkáltató hangsúlyozta, hogy csak a két Volán-szakszervezet nem írta alá a megállapodást, amelyet a MÁV-Volán csoport másik hét munkavállalói érdekképviselete elfogadott kedden; a SZAKSZ azt közölte, hogy február 5-én dönt a kérdésben. A társaság szerint ezzel az autóbuszos szakszervezetek által képviselt munkavállalók kerülhetnek hátrányba a vállalatcsoport más alkalmazottaival szemben, akik bruttó 600 ezer forintos alapbérrészükig már januárra is 17 százalékos, 

de legalább bruttó 70 ezer forintos emelésben részesülnek.

A 600 ezer forint feletti alapbér felett pedig egységesen 102 ezer forintos emelést kapnak. A bérmegállapodási ajánlat szerint ugyanis a béremelés abban a hónapban lép hatályba, amikor aláírják. A hároméves, 28 százalékos bérfejlesztés 2025-re és 2026-ra is garantálja az inflációt ellensúlyozó bérnövekedést.

Megjegyezték azt is, hogy a bérajánlat például az autóbusz-vezetőknek több mint 20 százalékos alapbéremelést kínl, ami a pótlékokkal együtt havonta akár több mint bruttó 140 ezer forintos keresetnövekedést is eredményezhet. A Volánbusz szerint a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet 2024. január 28-ra és 29-re szervezett munkabeszüntetésének első napján az aznapra vezényelt autóbusz-vezetők 34 százaléka, 

második napján 56 százaléka nem vette fel a munkát. 

Vasárnap a 26 737 menetrend szerinti helyközi járat 13,6 százaléka (3626 járat), hétfőn az 53 378 helyközi járat 23,9 százaléka (12 771 járat) nem indult el a sztrájk miatt országszerte.

Kiderült, mennyibe kerül az olcsóbb Budapest-bérlet

Lázár János bejelentette, hogy március 1-jétől is megmarad a Budapest-bérlet, továbbra is érvényes lesz a főváros egész területe mellett a HÉV-eken, a Volánbuszokon és a MÁV kijelölt vonatain. A Pest vármegyére váltott havi bérletet, illetve a havi országbérletet 2024. március 1-jétől a BKK járatain is elfogadják. Karácsony Gergely másnap közölte, hogy tíz év után, március 1-jétől csökken a Budapest-bérlet ára.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.