Cseh elnök: Európában már most mérlegelni kell, mi lesz Ukrajnával, ha Trump nyer

Petr Pavel cseh államfő szerint az Amerikai Egyesült Államok korábbi elnöke, újraválasztása esetén gyorsan kész helyzet elé állíthatja Európát, amire fel kell készülni.

Európának arra az eshetőségre is fel kell készülnie az orosz agresszió ellen védekező Ukrajna támogatásában, hogy az amerikai elnökválasztáson Donald Trump volt elnök győz – mondta Petr Pavel cseh államfő hétfőn a cseh közszolgálati rádióban sugárzott interjúban.

Az őszi elnökválasztáson alighanem a 4 évvel ezelőtti elnökválasztás újrajátszása fog lezajlani Donald Trump volt és Joe Biden jelenlegi elnök között. Trump – állítása szerint – gyorsan véget tudna vetni az orosz-ukrán háborúnak.

Former US President and 2024 presidential hopeful Donald Trump speaks at a Commit to Caucus Rally in Las Vegas, Nevada, on January 27, 2024. (Photo by Patrick T. Fallon / AFP)
Fotó: Patrick T. Fallon / AFP

A cseh elnök szerint ezért Európában teljesen legitim azt mérlegelni, hogy mi lesz ha Trump nyer és nagyon gyorsan megállapodik Vlagymir Putyin orosz elnökkel, mégpedig úgy, hogy az európa és Ukrajna számára is kedvezőtlen lesz.

Ebben az esetben kész tények elé leszünk állítva, amelyekkel meg kell tudni birkóznunk

– fogalmazott Pavel, hozzátéve, hogy Ukrajnának Oroszországtól eltérően a harctéren korlátai vannak, elsősorban az emberi erőforrásokat illetően. Ezzel a tényezővel pedig szerinte Ukrajnának számolnia kell, ezért azt javasolja, hogy korlátozza támadó akcióit és a védelemre koncentráljon. A cseh államfő szerint ehhez azonban nemcsak védelmi fegyverekre, de az orosz utánpótlás támadására is képes fegyverekre van szükség, például F-16-os vadászgépekre.

"Csakis az erők kiegyenlítődése vezethet mindkét félnél annak megértéséhez, hogy a harctéren nem tud sikereket elérni, s ezért eljött a tárgyalások ideje" – szögezte le a cseh elnök a rádióinterjúban.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.