BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hezbollah: az Egyesült Királyság és az USA egy sokkal nagyobb háborút akar kirobbantani a Közel-Keleten

Az amerikaiak és a britek lebombázták a húszi lázadókat, akik a gázai konfliktus kirobbanása óta támadják a Vörös-tengeren áthaladó teherhajókat. A nemzetközi kereskedelem megérezte a fontos tengeri szállítási útvonal akadozását, ráadásul a húszik már egy olajtankert is megtámadtak. Most a Hamász és a Hezbollah ítélte el a húszik elleni „agressziót”.

A Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet és a libanoni síita Hezbollah elítélte pénteken a brit légierő támadásait a jemeni húszi lázadók állásai ellen.

Yemen's Houthis slam UN resolution as 'political game'SANAA, YEMEN - JANUARY 11: People gather to stage a protest against United Nations (UN) Security Council resolution demands that Houthis immediately cease all attacks on ships in Red Sea in Sanaa, Yemen on January 11, 2024. Yemen’s Houthi group on Thursday denigrated a UN Security Council resolution demanding the group to halt Red Sea attacks as a ”śpolitical game.”? Mohammed Hamoud / Anadolu (Photo by Mohammed Hamoud / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Fotó: Mohammed Hamud / AFP

Közleményeikben az Irán politikáját támogató Hamász és a Hezbollah elítélte, és Izrael gázai, a Hamász ellen vívott háborújával hozta összefüggésbe a brit királyi légierő (RAF) Egyesült Államokkal közösen indított katonai műveletét a jemeni húszi lázadók állásai ellen.

Határozottan elítéljük a Jemen elleni kirívó amerikai–brit agressziót, és felelőssé tesszük őket a térség biztonságát érintő következményekért. Washingtonnak és Londonnak tiszteletben kell tartania azoknak az arab országoknak a szuverenitását, amelyek nem nézik karba tett kézzel a cionista bűnöket

– írta közleményében a Hamász.

Elítéljük a Jemen biztonsága és szuverenitása, valamint a palesztinokat támogató tiszteletre méltó emberek elleni támadásokat, akik minden tőlük telhetőt megtesznek Gáza ostromának megtörésére. Az agresszió ismét megmutatja, hogy az Egyesült Államok teljes értékű partner a gázai és a térségbeli mészárlásban, támogatja azt, és megtámadja azokat, akik a palesztin nép mellett állnak. Üdvözöljük Jement és népét, és megerősítjük, hogy a támadások nem gyengítik, hanem erősítik őket, és továbbra is támogatni fogják a palesztin népet

– jelentette be a Hezbollah.

Megnyomták a húszik az olaj árát

Legalább négy tanker Afrikát megkerülve tart Európa felé.

Az Európai Unió 2013 júliusában felvette a Hezbollah fegyveres szárnyát a terrorizmus elleni feketelistájára, miután a libanoni fegyveres csoport részt vett egy halálos kimenetelű bulgáriai buszrobbantásban, és aktív szerepe volt a szíriai háborúban. A Hamász is szerepel az EU 21 terrorszervezetet felsoroló listáján.

A húszi lázadók az utóbbi hónapokban destabilizáló hatású támadásokat követtek el a vörös-tengeri kereskedelmi hajózás ellen, brit és más külföldi hajókat veszélyeztetve. A támadások súlyos fennakadást okoztak e kulcsfontosságú kereskedelmi útvonal forgalmában, és ezzel felhajtották a nyersanyagárakat is.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.