BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Dániának új királya lesz holnaptól – bulihercegből lett uralkodó

Holnap hivatalosan lemond a trónról II. Margit dán királynő, akinek helyét idősebb fia veszi át. Az országban rendkívül népszerű 55 éves Frigyes koronaherceg X. Frigyesként lesz Dánia új királya január 14-én.

Újévi televíziós beszédében jelentette be lemondását a 83 éves, 52 éve uralkodó dán királynő, II. Margit, aki ekkor azt is elmondta, hogy az 55 éves Frigyes koronaherceg követi őt a trónon. 

FRIGYES herceg; II. MARGIT
A dán királynő 52 éves uralkodás után adja át trónját idősebb fiának, Frigyesnek. 
Fotó: Keld Navntoft


 A családjában Daisynek becézett királynő sokáig arra készült, hogy akárcsak a több mint 900 éves dán monarchia történetének minden uralkodója, ő is haláláig a trónon marad. Idős korával és egészségi problémáival magyarázta döntését.

Utóda, Dánia leendő királya a nagy népszerűségnek örvendő 

Frigyes kamaszként még neheztelt szüleire, mivel úgy érezte, hogy uralkodói feladataik teljesítése miatt elhanyagolták.

A gyors autókban és pörgős életmódban keresett vigaszt, és az 1990-es évek elején elkényeztetett bulihercegnek tartották. 1995-ben azonban, miután megkapta diplomáját az Aarhusi Egyetemen, kezdett megváltozni a róla kialakult kép.

Egyetemi évei alatt Frederik Henriksen álnéven a Harvardon is tanult Amerikában.

A dán mellett angolul, franciául és németül is beszélő herceg a dán haditengerészetnél is szolgált, ahol a búváralakulat tagjaként a Pingo (Pingvin) becenevet kapta, és kitűnő eredménnyel fejezte be kiképzését. 

Frigyes népszerűsége folyamatosan nőtt, különösen azt követően, hogy 2018-ban elindította az azóta hagyományossá vált éves közösségi rendezvényt, a Royal Runt (Királyi futást).

Nem akarom magamat egy erődbe zárni. Önmagam akarok lenni, egy emberi lény

– mondta egyszer Frigyes, megfogadva, hogy ezen az sem változtat majd, ha trónra kerül.

A koronaherceg, a leendő király felesége, Mary Donaldson ausztrál jogász, akivel négy gyermeket nevelnek. A gyerekeit Frigyes és felesége igyekszik minél hétköznapibb körülmények között felnevelni, többnyire állami iskolákba járnak.

Frigyes az utóbbi években, mióta a királynő betöltötte nyolcvanadik évét, egyre több uralkodói kötelezettséget vállalt át.

A láncdohányos királynő

Dánia népszerű uralkodója, II. Margit művészként és a monarchia modernizálójaként is maradandó életművet vallhat magáénak. 

A láncdohányos királynő uralkodik a legrégebben Európában. 

Éppen 52 éve, 1972. január 14-én lépett Dánia trónjára, apja, IX. Frigyes halála után.  II. Margit trónra lépésének idején a dánoknak csak 45 százaléka akart monarchiában élni, a többség úgy gondolta, a királyságnak nincs helye a modern demokráciában. 

Margit azonban modernizálta az intézményt, karcsúsította a monarchiát.

A dán királyi család ma a világ legnépszerűbbjei közé tartozik, és a dánok 80 százalékának támogatását élvezi.

 


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.