BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb Navalnij került az orosz vezetés célkeresztjébe

Alekszej Navalnij öccsét is börtönbe zárná a Kreml. A börtönben elhunyt orosz ellenzéki politikus testvére régóta támogatja bátyja mozgalmát. Nemzetközi elfogatóparancsot adott ki ellene Moszkva.

Oroszország elfogatóparancsot adott ki Alekszej Navalnij öccse, Oleg Navalnij ellen, alig pár nappal azt követően, hogy az orosz ellenzéki politikus gyanús körülmények között meghalt egy szigorúan őrzött sarkvidéki börtönben – írta meg a New York Post. A portál kiemelte, hogy az orosz belügyminisztérium egyelőre meg nem határozott váddal keresi a fiatalabb Navalnijt.

Activists Install Mock Navalny Prison Cell in front of the Russian Embassy in Berlin
Olekszej Navalnij, Kreml, orosz-ukrán háború
Oleg Navalnij régóta támogatja tragikus sorsú bátyja orosz ellenzéki mozgalmát.
Fotó: AFP

A 40 éves férfi nem először szerepel a tárca körözési listáján. Korábban azért került a hatóságok látókörébe, mert a vádak szerint megsértette a koronavírus-járvány alatt érvényben lévő korlátozásokat, amikor arra buzdította az embereket, hogy csatlakozzanak bátyja, Alekszej Navalnij nem engedélyezett kormányellenes tüntetéseihez. Oleg, aki régóta kitartóan támogatja a testvére ellenzéki mozgalmát, már akkor is úgy nyilatkozott, hogy a vádak pusztán politikai indíttatásúak. Végül 2021 januárjában egy év felfüggesztett börtönbüntetést kapott abban az ügyben, a próbaidőre bocsátás feltételei szerint megtiltották neki, hogy éjszaka elhagyja a házát, részt vegyen tömegrendezvényeken, és elhagyja Moszkvát.

Fél évvel később az egyik orosz büntetés-végrehajtási felügyelőség beadványt nyújtott be, amelyben Oleg Navalnij bezárását kérte. Mire a bíróság 2022 februárjában helyt adott a kérelemnek, és elrendelte a bebörtönzését, a férfi már elhagyta Oroszországot. Az akkori gyanú szerint Ciprusra menekült, jelenlegi tartózkodási helye azonban ismeretlen.

A fiatalabb Navalnijt még 2014-ben 3,5 év börtönbüntetésre ítélték csalás miatt, az Yves Rocher francia kozmetikai cég orosz leányvállalatát érintő ügyben. 2018-ban szabadlábra helyezték. A Kreml kritikusai már akkor is azt állították, hogy koholt vádak alapján zárták rács mögé, hogy ezzel gyakoroljanak nyomást bátyjára.

Az elmúlt időszakban nem Alekszej Navalnij az egyetlen ellenzéki politikus, aki gyanús körülmények között veszti életét a börtönben. Kedden Ihar Lednyik, a fehérorosz Szociáldemokrata Párt (Hramada) egykori tagja, ellenzéki aktivista és újságíró hunyt el Fehéroroszországban. A 64 éves férfi 2022 óta volt börtönben, három évre ítélték Aljakszandr Lukasenka elnök rágalmazása címén, miután megjelentetett egy cikket a Szociáldemokrata Párt lapjában.

Oroszország elfogatóparancsot adott ki a melltartó nélkül pózoló ukrán modell ellen

Lolita Bogdanova számára rossz véget érhet a felelőtlen kaland. Oroszország nemzetközi elfogatóparancsot adott ki a fiatal ukrán nőre egy több évvel ezelőtt videó miatt.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.