Észak-Európa egyik legnagyobb víziparkja lett volna a svéd Oceana, amely lényegében porig égett. A svéd lapok szerint majdnem egy napig tartott, mire sikerült eloltani a tüzet, és a korábbi hírekkel ellentétben úgy tűnik, emberi áldozata is van a tűzvésznek.

Fotó: TT News Agency via AFP

A Liseberg vidámpark óriási beruházásának jelentős része megsemmisült a súlyos tűzben. A tervek szerint hozzávetőlegesen 1,2 milliárd koronába (114 millió dollárba) kerülő beruházásban mintegy 1,5 hektáron 14 vízi attrakció épült fel, amely 1750 fürdőző befogadására lett volna alkalmas – ismertette a svéd Expressen című lap. Az Oceana vízipark a göteborgi Liseberg vidámpark részeként épül, és a tervek szerint még idén megnyílt volna.

A tűz azonban súlyosan megrongálta a szerkezetet, lényegében pórig égett, az incidens pedig feltételezhetően megérdőjelezi a park tervezett nyári megnyitását.

A rendőrség korábban kiürített egy szállodát és a vidámparkhoz kapcsolódó irodákat, és figyelmeztette a környékbelieket, hogy maradjanak lakásaikban a város fölé tornyosuló füst miatt. A tűzet kedd reggelre sikerült eloltani, a mentőszolgálat átvette a terepet és még keresnek egy személyt aki a projekten dolgozott. Kedden reggel 9 órakor, 23 órával a tűz kitörése után a mentőszolgálat közleménye szerint a tűz terjedését megfékezték, de még mindig égett, és a tűzoltók igen nehezen tudják eloltani az egyes tűzgócokat. 

A lakosságot már nem éri füst, de az épületen belül a katasztrófavédelem továbbra is küzd az épületszerkezet egyes részein fellobbanó és parázsló tüzekkel. A medencecsarnokban jelentős károk keletkeztek a kiterjedt tűz után, és a szerkezet egyes részei összeomlottak.