Az ukrán erők az orosz fekete-tengeri flotta hadihajóinak mintegy 33 százalékát tették működésképtelenné az Oroszország által Ukrajna ellen indított orosz invázió kezdete óta – közölte az ukrán fegyveres erők stratégiai kommunikációs osztálya kedden a Telegramon.

Russia's Black Sea Fleet On Manoeuvres Near CriimeaJanuary 26, 2022, Sevastopol, Crimea, Russian Federation: VIDEO AVAILABLE: CONTACT INFO@COVERMG.COM..This video and these images show over 20 combat ships and vessels of the Russian Black Sea Fleet left their naval bases in Sevastopol and Novorossiysk for drills in the Black Sea waters, Russia’s military stated on Wednesday..''The drills of combined-arms task forces, naval strike and amphibious assault groups in the Black Sea involve frigates, guard ships, missile corvettes, and missile boats, amphibious assault ships, small anti-submarine warfare ships and also minesweepers,'' a statement reads...The warships’ crews will hold a series of communications and safe manoeuvering drills in the sea lanes with intensive shipping and also an exercise to provide air defence at sea...The naval exercises come amid increased tensions in the region as Russian troops have amassed close to Ukraine’s borders - with world leaders fearing a Russian invasion of its neighbour...Sevastopol, the long-time home of the Baltic fleet, is the largest city in Crimea - which was a part of Ukraine until a 2014 conflict. It is now administered as part of the Russian Federation...Where: Sevastopol, Crimea, Russian Federation.When: 26 Jan 2022.Credit: Ministry of Defense of the Russian FederationCover Images..**EDITORIAL USE ONLY. MATERIALS ONLY TO BE USED IN CONJUNCTION WITH EDITORIAL STORY. THE USE OF THESE MATERIALS FOR ADVERTISING, MARKETING OR ANY OTHER COMMERCIAL PURPOSE IS STRICTLY PROHIBITED. MATERIAL COPYRIGHT REMAINS WITH STATED SUPPLIER. January , 2022 January , 2022 ukrán
Az ukrán hadsereg sorra süllyeszti el az orosz fekete-tengeri flotta hajóit.
Fotó: Northfoto

Az ukrán különleges erők arról számoltak be a sajtószolgálatukon keresztül, hogy megsemmisítettek a Fekete-tengeren egy orosz radarállomást és annak berendezéseit, amelyek segítségével az ellenség kamikaze drónokkal támadta Ukrajna déli részét.

Ezzel hadseregünk 24 orosz hajót és egy tengeralattjárót tett működésképtelenné. Nyílt forrásból származó adatok szerint a nagyszabású invázió kezdetén az orosz fekete-tengeri flotta 74 hadihajóból állt

– írta közleményben a kommunikációs osztály.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) a Telegramon közölte, hogy hatástalanította az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak (FSZB) egy Ukrajnában működő nagy létszámú hírszerző hálózatát, amelynek az ukrán titkosszolgálatok korábbi és jelenlegi tisztviselői is tagjai voltak, és őrizetbe vették az ellenséges csoport öt tagját. Köztük vannak a védelmi minisztérium hírszerzési főcsoportfőnöksége és az ukrán külső hírszerzés egykori tisztviselői, valamint az SZBU egyik regionális részlegének egy alkalmazottja.

Az SZBU szerint a gyanúsítottak ugyanazzal az FSZB-s tartótiszttel álltak kapcsolatban, aki jelenleg az ideiglenesen megszállt Krím félszigeten tartózkodik. Ennek a hírszerző hálózatnak az volt a feladata, hogy információkat továbbítson Oroszországnak Ukrajna védelmi erőiről és stratégiailag fontos energetikai létesítményeiről.

Oleh Szinyehubov, a keleti Harkiv megye kormányzója a Telegramon arról tájékoztatott, hogy az orosz erők támadást intéztek a régióban lévő Zolucsiv település ellen, és eltaláltak egy szállodát. Az épület romjai alól egy két hónapos csecsemő holttestét emelték ki a mentést végzők, három nőt – köztük a csecsemő édesanyját – sérülésekkel szállították kórházba. Az elmúlt nap során az orosz erők támadásai legalább hét civil halálát okozták, és 13 helyi lakos sérült meg.

Az ukrán vezérkar reggeli jelentésében közölt összesítés szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége meghaladta a 390 ezret.

Az ukrán erők hétfőn megsemmisítettek egyebek mellett 17 orosz harckocsit, 18 tüzérségi és egy légvédelmi rendszert.

Zelenszkij lefejezné az ukrán hadsereget, Zaluzsnij összes helyettesét ki akarja rúgni

Folytatja a hadsereg átalakítását Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök a főparancsnok, Valerij Zaluzsnij eltávolítása után a vastábornok helyetteseit vette célba.