Közélet

Magyarország sem védi már az izraeli telepeseket

A szélsőséges telepesek gyakran hajtanak végre erőszakos tetteket a ciszjordániai palesztinok ellen, amit az EU szankciókkal torolhat meg, amit eddig Magyarország blokkolt. Diplomáciai források szerint azonban ennek vége.

Magyarország is rábólinthat arra, hogy az is szankciókat vezessen be az erőszakos izraeli telepesek ellen, akár már hétfőn is. Hasonló intézkedéseket már az Egyesült Államok és Nagy-Britannia is bevezetett a szélsőséges telepesekkel szemben.

First Friday prayer of Ramadan in HebronHEBRON, WEST BANK - MARCH 15: Jewish settlers, gathering in the area with Israeli flags, protested the opening of the checkpoint and letting the Palestinians to prayer there as Palestinians in the West Bank city of Hebron perform the first Friday prayer of the Holy month of Ramadan in the courtyard of the al-Haram al-Ibrahimi Mosque on March 15, 2024. Amer Shallodi / Anadolu (Photo by Amer Shallodi / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Fotó: AFP

Az EU szankcióinak eddig Magyarország volt a gátja, ám a Jerusalem Post információi szerint most már hazánk is feladta az ellenkezését, feltehetően cserébe a szankcionált Hamász-tagok listájának bővítéséért cserébe. A döntéshez mind a 27 uniós tagállam belegyezésére szükség van. 

A kérdés szóba kerül majd az uniós külügyminiszterek hétfői, havi gyűlésén Brüsszelben is, igaz, diplomáciai források szerint döntés még nem fog születni az ügyben.

A ciszjordániai telepek egyébként sértik a nemzetközi jogot, de ez Izraelt nem zavarja különösebben, amikor azok folyamatos bővítéséről hoz döntéseket. A Ciszjordániába költöző aktivisták pedig gyakran kerülnek konfliktusba a területen élő palesztinokkal.

A találkozón szóba kerülhet a Rafah elleni, közelgő  izraeli támadás kérdése is, mely már most is kemény kritikákat váltott ki az EU-s diplomatáktól, akárcsak a Gázai övezetben kibontakozó humanitárius katasztrófa. Ír és spanyol kezdeményezésre elkezdődik egy vita arról is, hogy Izrael gázai műveletei miatt az unió változtassa-e meg kapcsolatait a zsidó állammal.

 

izraeli háború szankció telepes
Kapcsolódó cikkek