BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több száz milliót csaltak ki, de a győri rendőrök lecsaptak rájuk

Az ortopédcipős költségvetési csalás újabb elkövetőit kapták el, ezúttal Győrben. A kiterjedt ügynek országszerte már hatvan gyanúsítottja van.

Egy győri cég öt év alatt több mint 700 millió forintra tett szert gyógyászati segédeszközökre elkövetett költségvetési csalás segítségével, a két cégvezetőt és két velük kapcsolatban álló orvost a múlt héten fogták el a győri nyomozók – számolt be a történtekről a Kisalföld, hozzátéve, hogy a szövevényes bűnügynek már összesen hatvan gyanúsítottja van.

Az ügy még 2022 őszén indult útjára a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől jogosulatlanul visszaigényelt állami támogatások miatt. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodához a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) tett feljelentést. Az NVSZ-szel közösen gazdasági társaságonként vizsgálják a költségvetést károsító bűncselekményeket a nyomozócsoportok.

Fotó: Police.hu

Az egyik ilyen ügynek a középpontjában egy győri cég áll, és a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság nyomoz az ügyben. A vizsgálat feltárta, hogy a gyógyászati segédeszközök gyártásával és forgalmazásával foglalkozó kft. a gyanú szerint 2017 és 2022 között 

több mint 16 ezer olyan gyógyterméket gyártott, amelyek után jogosulatlanul igényelte vissza az állami támogatást, és ezáltal több mint 700 millió forintos haszonra tett szert.

A kérdéses eszközök nagy része olyan gyógycipő volt, melyeket arra nem jogosultaknak írtak fel, főként idősotthonok lakóinak vagy szociális intézményekben lakó, fogyatékkal élő embereknek. Az adataikat az intézetek személyzete a cég képviselőinek adta át, majd a kft.-vel kapcsolatban álló ortopéd orvosok írták fel részükre a gyógyászati terméket.

A vállalkozás két ügyvezetője és a velük kapcsolatban álló két orvos elfogására nagyszabású akciót szerveztek a győri nyomozók. 

Február 28-án egyszerre 24 rendőr hajtott végre elfogásokat és kutatásokat, összesen hat helyszínen, köztük a cég két telephelyén. 

Az akcióban a győri rendőrök mellett az NNI nyomozói és az NVSZ munkatársai is részt vettek. 

A razzián többzsáknyi iratot – köztük vényeket, ambuláns lapokat és felírási igazolásokat, pénztárbizonylatokat, nyugtákat –, telefonokat, de még laptopok és asztali számítógépek több mint egy terrabájtnyi adatait is lefoglalták.

A két férfit és a két nőt a győri nyomozók előállították, majd gyanúsítottként hallgatták ki. Költségvetési csalás, hamis magánokirat felhasználása, valamint személyes adattal visszaélés miatt kell felelniük. Mindegyikük szabadlábon védekezik. Közben azonban az eljárás is tovább folytatódik, és könnyen lehet, hogy tovább nő a gyanúsítottak száma.

Az ügycsoportnak összességében jelenleg 60 gyanúsítottja van: 25 orvos, 20 cégvezető, 10 alkalmazott és 5 orvosi asszisztens. Az eddigi – a gyanúsításokban szereplő – összesített kárösszeg meghaladja a 3,5 milliárd forintot.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.