BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Élő közvetítés
folyamatosan frissül

Az izraeli háború 236. napja – nem állítja le az izraeli fegyverszállításokat Amerika a Rafah elleni támadás ellenére sem

Rafah, Gáza
Összefoglaló:

Noha az Egyesült Államok elítéli az izraeli támadás halálos következményeit, az Izraelt érintő politikájában ez nem jelent változást John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának kommunikációs koordinátora szerint.

Rafah, Gáza
Otthonukból elüldözött palesztinok egy menekülttáborban / Fotó: Majdi Fathi / NurPhoto via AFP

 

Ez a Rafah elleni támadás nem az a Rafah elleni támadás

A nemzetbiztonsági szóvivő keddi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy Izrael Rafah elleni támadása egyelőre nem lépte át azt a vörös vonalat, amely a fegyverszállítások leállítását vonná magával. Korábban Joe Biden amerikai elnök azt mondta, hogy a sűrűn lakott, több százezer, Gáza más területeiről odamenekült palesztinnak óvóhelyet nyújtó Rafah megtámadása a fegyverszállítások leállítását jelentené.

Kirby a Hamász felső vezetőit célzó, ám számos civil életét is kioltó izraeli csapásról elmondta, hogy az emberi élet elvesztése szívszorító és szörnyű, valamint közölte, hogy 

a katonai akció körülményeiről folyó izraeli vizsgálatot az amerikai fél nyomon követi.

Az amerikai külügyminisztérium szóvivője, Matthew Miller ugyancsak kedden arról beszélt, hogy a Rafah elleni offenzíva nagyságrendje jelentősen különbözik a többi gázai városban lezajlott izraeli hadműveletekétől.

Hiába épített a segélyeknek mólót az amerikai hadsereg, az két hét alatt tönkrement

Mindeközben amerikai tisztségviselők azt is kénytelenek voltak elismerni, hogy átmenetileg fel kellett függeszteniük az amerikai hadsereg által a Gázai övezet partjára épített móló működését, melynek célja az volt, hogy tengeren juttasson humanitárius segélyt Gázába, miután Izrael a szükségesnél jóval kevesebb közúti szállítmányt enged a területre. Ráadásul a szárazföldi segélykonvojok gyakran válnak izraeli szélsőségesek támadásainak a célpontjává is.

Az amerikaiak szerint a móló darabjai a heves hullámzás hatására elváltak egymástól, ezért nem lesz használható egy ideig segélyszállítmányok fogadására. Azt nem árulták el, hogy meddig tart a platform helyreállítása, azt viszont elmondták, hogy a létesítményt rögzítő bárkákból négy levált és megfeneklett, részben a közeli izraeli partoknál, részben a gázai partszakasznál.

A mólón keresztül az elmúlt két hétben 820 tonna segély jutott Gázába, ám a szétosztása nehézségekbe ütközött és csak korlátozottan sikerült. Az első kamionokat a helyiek megrohanták, ami miatt két napig álltak a szállítások, a káoszban egy palesztin életét vesztette.

Az ideiglenes kikötő felépítése 320 millió dollárba került, a felhúzásában részt vettek az Egyesült Államok nemzetközi partnerei is.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.