BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elhallgattatta az EU az orosz médiát

Az Európai Tanács és a bizottság szerint az orosz háborús propaganda jelentős és közvetlen fenyegetést jelent az unió közrendjére és biztonságára, a demokratikus társadalmakra, valamint a közelgő európai és nemzeti választásokra nézve. A szilencium legalább a háború végéig tart.

Négy további hírcsatorna műsorszolgáltatási tevékenységét függesztette fel pénteken az Európai Tanács az EU területén, mivel támogatják és igazolják Oroszország Ukrajna elleni agresszív háborúját – közölte az Európai Bizottság, egyszersmind üdvözölve a határozatot.

Brussels,,Belgium,-,July,20,,2020:,European,Parliament,Offices,And EU
Az EU közvetlen fenyegetést lát az orosz propagandában / Fotó: lena-wurm

Ezúttal az Európa Hangja, a RIA Novosztyi, az Izvesztyija és a Rosszijszkaja Gazeta került a tilalmi listára.

Brüsszel a döntést azzal indokolta, hogy Oroszország folyamatos és összehangolt propaganda- és az információkat manipuláló tevékenységet folytat az EU és a szomszédos országok civil társadalma körében, súlyosan elferdítve a tényeket. A propagandát irányító médiumokat az Orosz Föderáció vezetése közvetlenül vagy közvetetten, de állandó jelleggel ellenőrzi.

Mindez pedig jelentős és közvetlen fenyegetést jelent az unió közrendjére és biztonságára, a demokratikus társadalmakra, valamint a közelgő európai és nemzeti választásokra nézve.

A szankciók ugyanakkor tiszteletben tartják a véleménynyilvánítás szabadságát, mivel biztosítják az újságírói tevékenység végzésének a feltételeit – hangsúlyozza a bizottság. Ugyanis nem akadályozzák meg a szankcionált csatornákat és munkatársaikat abban, hogy a műsorszolgáltatáson kívül más tevékenységet folytassanak az unióban, például kutatásokat végezzenek, vagy interjúkat készítsenek.

Az intézkedéseket mindaddig fenn kell tartani, amíg az Ukrajna elleni agresszió véget nem ér, és amíg az Orosz Föderáció és a hozzá közelálló csatornák nem hagynak fel az EU és tagállamai elleni dezinformációs és információmanipulációs tevékenységgel – tette még hozzá az Európai Bizottság.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.