BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elítélik a külföldi vezetők a Fico elleni merényletkísérletet

Több európai politikus is megszólalt.

Az európai politikai vezetők sorra ítélik el a szlovák kormányfő ellen elkövetett merényletkísérletet.

Ursula von der Leyent is sokkolta a Robert Fico elleni merénylet / Fotó: AFP

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke alávalónak nevezte a tettet. „Ilyen erőszakcselekménynek nincsen helye a társadalmunkban, és aláássa a demokráciát, a legdrágább közös kincsünket”, jelentette ki.

Rishi Sunak brit, Petr Fiala cseh, Donald Tusk lengyel, Orbán Viktor magyar miniszterelnök is „sokkolónak” minősítette az esetet, és „gyors felgyógyulást” kívánt szlovák kollégájának.

Marcel Ciolacu román kormányfőt szintén „mélységesen megdöbbentették” a hírek. Ilyen szélsőséges cselekedetet semmi sem igazol, és a tettest „felelősségre kell vonni”, írta az X közösségi oldalon.

Olaf Scholz német kancellár „gyávának” nevezte a támadást, és hangsúlyozta, hogy az erőszaknak nincs helye az európai politikában.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is elítélte a tettet, és gyors felgyógyulást kívánt Ficónak.

Peter Pellegrini, szlovákia nemrég megválasztott elnöke a Facebookon azt írta, elborzasztja, hogy hová vezetnek a véleménykülönbségek. „Nem kell egyetértenünk mindenben, sokféleképpen kifejezhetjük véleményünket jogos, és demokratikus módon.” Az egyik legnagyobb közjogi méltóságot ért támadás, brutális fenyegetést jelent a demokráciára nézve. „Ha fegyverrel akarjuk kifejezni elégedetlenségünket, azzal a szlovák szuverenitás 31 év alatt felépített eredményeit veszélyeztetjük. Egyúttal mindenkit felszólítok, hogy ítélje el ezt az értelmetlen és szörnyű cselekedetet” – hangsúlyozta a közösségi portálon.


 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.