BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Német fegyverekkel is lőheti Oroszországot Ukrajna

Egyre több ország véli úgy, hogy Ukrajnának joga van visszalőni. Oroszország ugyanis egyre sűrűbben indít támadást saját területeiről.

A német kormány pénteken engedélyezte Ukrajna számára, hogy a Németország által átadott fegyverekkel célba vegyen oroszországi célpontokat, miután az Egyesült Államok is hasonló engedélyt adott Harkiv környékén. Ukrajna második legnagyobb városát ugyanis orosz területekről bombázzák az orosz csapatok, akik többek között egy zsúfolt barkácsáruházra is csapást mértek.

Harkiv, barkácsáruház
Fotó: AFP

A német kormány közleménye is a Harkiv elleni orosz támadásokra hivatkozik a döntés indoklásaként, mondván Ukrajnának jogában áll megvédenie magát a nemzetközi jog értelmében, akár a Németország biztosította fegyverekkel is.

Civil célpontok elleni támadások miatt változott a nyugati álláspont

A nyugati országok politikájában a fordulópontot alighanem a május 25-i, barkácsáruházat eltaláló támadás hozhatta meg, mely legalább 18 halálos áldozatot követelt, de a bejelentés előtt órákkal orosz rakéták tömbházakat is eltaláltak, négy embert megölve – írja az AP hírügynökség

Ugyanakkor az amerikai engedély csak a tűz viszonzására vonatkozik, és a nagy hatótávolságú fegyverek, mint például az ATACMS támadó célzatú felhasználásának politikája nem változott.

Az ukránok azzal vádolják Oroszországot, hogy támadásai során a mentőcsapatok ellen újabb csapásokat mér ugyanarra a területre, hasonlóan ahhoz, ahogy azt az orosz csapatok tették a szíriai polgárháborúban is.

Az oroszok Harkiv mellett Donyecknél is fokozzák a támadásokat továbbá a szintén határ menti Szumi régió ellen is egyre több akciót indítanak. 

A nyugati fegyverek használatának korlátozása eddig is frusztrálta az ukránokat, mivel így kénytelenek voltak tétlenül végignézni a Harkiv környéki orosz csapatösszevonásokat, és a határ közeléből indított rakétatámadásokra sem reagálhattak.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.