BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Tovább keresik az iráni elnök balesetben eltűnt helikopterét

Negyven, keresőkutyákkal és drónokkal ellátott mentőcsapatot indítottak a hegyvidéki, erdős térségbe.

Nagy erőkkel keresik az Ebrahim Raiszi iráni elnököt szállító, balesetet szenvedett helikoptert – közölték az iráni állami hírügynökségek vasárnap –, bár naplemente után a légi felderítést leállították. A tájékoztatás szerint negyven mentőcsapatot indítottak keresőkutyákkal és drónokkal ellátva a hegyvidéki, erdős térségbe.

Az iráni Vörös Félhold cáfolja az ország hivatalos televíziójának jelentését, miszerint megtalálták Ebrahim Raiszi elnök lezuhant helikopterének roncsait. A mentési munkálatok folyamatban vannak.

 

A mentőalakulatok azonban az időjárási körülmények és terepviszonyok miatt csak nehezen haladnak. Egy riporter időközben arról számolt be, hogy miután besötétedett, elkezdett esni a térségben.

Továbbra sem tudni, hogy „kemény leszállás”, azaz valamilyen meghibásodás miatt kényszerleszállás történt, vagy baleset, ami a gép lezuhanásához vezetett.  

Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője az IRNA helyi hírügynökség jelentése szerint igyekezett megnyugtatni a lakosságot. Arról biztosított mindenkit, hogy nem lesznek fennakadások a kormányzati tevékenységben, s az államügyekre nem lesz kihatással az incidens.  

Mi történt eddig?

Ebrahim Raiszi vasárnap Kelet-Azerbajdzsán tartományba utazott, hogy ott Ilham Alijev azeri elnökkel együtt felavassa a két ország által az Arasz folyón emelt harmadik duzzasztógátat.

Az incidens az azeri határhoz közeli Varzekán városa mellett, a visszaúton történt, és a helikopteren tartózkodott Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter is – jelentette a TASZSZ az IRNA iráni hírügynökségre hivatkozva. Szintén a gépen utazott Kelet-Azerbajdzsán kormányzója és a tartományi székhely, Tebriz egyik vallási vezetője. A hatóságok egyelőre nem tudtak kapcsolatba lépni az elnök kíséretével, így a gépen utazók sorsáról sem tudni.

Nemzetközi reakciók

Az amerikai külügyminisztérium közölte, hogy szorosan nyomon követik a fejleményeket, és a történtekről tájékoztatták Joe Biden amerikai elnököt. Ilham Alijev kijelentette, hogy mélyen megrendítették a balesetről érkezett hírek, miután a nap folyamán barátságos búcsút intett Raiszinek kettejük találkozóját követően.

A katari és a szaúdi külügyminisztérium is hasonló tartalmú közleményt tett közzé, kiemelve, hogy mély aggodalommal figyelik a híreket.

Recep Tayyip Erdogan török elnök az X-en azt írta, „jókívánságait küldi a szomszédjuknak, a baráti és testvéri iráni népnek és kormányzatnak, s reméli, hamar jó híreket fognak kapni Raisziről és küldöttsége tagjairól”.

Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztos az X-en közölte, hogy az Európai Bizottság aktiválta az unió műholdas Föld-megfigyelési programjának (Copernicus) gyors válságkezelési térképészeti szolgáltatását, hogy segítségére legyen az iráni hatóságoknak az elnök helikoptere utáni kutatásban.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.