BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Végleges: Ukrajna megkapja az 50 milliárd eurós EU-s támogatást

A támogatás a februárban elfogadottak szerint a 2024 és 2027 közötti időszakban fog érkezni. Ukrajna vissza nem térítendő támogatások, hitelek és garanciák formájában kapja meg a támogatást. Varga Mihály pénzügyminiszter elmondta, az Ukrajnának szánt támogatásokból Kárpátaljának is részesülnie kell.

Az Európai Unió Tanácsa véglegesen jóváhagyta az Ukrajnának szánt 50 milliárd euró hosszú távú pénzügyi támogatás rendszeres kifizetéseit – tájékoztatott az uniós tanács kedden. A brüsszeli közlemény szerint az uniós tagállamok pénzügyminisztereiből álló tanács pozitívan értékelte az úgynevezett Ukrajna-tervet, amely összesen 50 milliárd eurós támogatást tesz lehetővé Ukrajna számára a 2024 és 2027 közötti időszakban.

Colorful,Waving,National,Flag,Of,Ukraine,On,A,Euro,Money
Végleges: Ukrajna megkapja az 50 milliárd eurós EU-s támogatást / Fotó: Shutterstock

A terv rögzíti az ukrán kormánynak az ország helyreállításával, újjáépítésével és korszerűsítésével kapcsolatos szándékait, valamint azokat a reformokat, amelyeket az ország uniós csatlakozási folyamatának részeként a következő négy évben tervez végrehajtani.

A finanszírozást vissza nem térítendő támogatások, hitelek és garanciák formájában bocsáthatja rendelkezésre az EU, 

hogy segítse Ukrajna helyreállítását, újjáépítését és modernizációját. Az Ukrajnának folyósítani tervezett kifizetéseket az EU az elfogadott reformok végrehajtásától, valamint a megvalósuló beruházásoktól függően folyósítja. A pénzügyi támogatás azzal a feltétellel áll rendelkezésre, hogy 

Ukrajna továbbra is fenntartja és tiszteletben tartja a hatékony demokratikus mechanizmusokat, 

beleértve a többpárti parlamentáris rendszert és a jogállamiságot, valamint szavatolja az emberi jogok tiszteletben tartását. Továbbá, függ a jogállamiság megerősítésétől, az igazságszolgáltatás függetlenségének fenntartásától, a közigazgatási reform megerősítésétől, valamint a korrupció és a pénzmosás elleni küzdelemtől.

Ukrajna nem hagyhatja magára Kárpátalját

A Pénzügyminisztérium közleményben reagált a hírre: az Ukrajnának juttatott támogatások felhasználását szigorú ellenőrzésnek és nyomon követésnek kell kísérnie – jelentette ki Varga Mihály az uniós pénzügyminiszterek tanácskozása (ECOFIN) után Brüsszelben. A tárcavezető kiemelte: 

magyar részről szorgalmazzuk, hogy az Ukrajnának szánt támogatásokból Kárpátalja is részesüljön, 

amelyen a háború és a belső menekültek miatt fokozott nyomás van. A pénzügyminiszter kifejtette, hogy továbbra is napirenden van az Ukrajnának szánt uniós támogatás kérdése Brüsszelben. A magyar álláspont szerint következetes, szigorú felügyelet kell a támogatások felhasználása terén, nem lehet kettős mércét alkalmazni a kérdésben, ragaszkodunk a részletes és pontos elszámoláshoz – emelte ki Varga Mihály. A pénzügyminiszter hozzátette: az Ukrajnának szánt támogatással kapcsolatban azt is hangsúlyoztuk, hogy 

a kisebbségek kérdését kiemelt fontosságúként kell kezelni, a Kárpátalján élő magyarokat is érintő ajánlásokat teljeskörűen végre kell hajtani. 

Az Európai Unió vezetői február elején egyhangúlag megállapodtak abban, hogy 50 milliárd eurós segélyt nyújtanak Ukrajnának. A magyar fél ekkor azt kérte, hogy a támogatás ne járjon automatikusan, évente egyezzenek meg róla az uniós tagországok. Ez a felülvizsgálat lehetőséget biztosítana az uniónak, hogy bármelyik évben megvétózhassák a tagállamok a támogatás további folyósítását.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.