BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A WHO tisztviselője szerint 11 ezer palesztint evakuálni kellene egészségügyi állapota miatt

A kitelepített palesztin betegek és a gyerekek helyzetére hívták fel a figyelmet egészségügyi és segélyszervezetek. Az élelmezés hiánya, valamint a rossz higiéniai körülmények humanitárius katasztrófához vezethetnek a térségben.

Az Egészségügyi Világszervezet keletmediterrán régióért felelős regionális igazgatója azt mondta, hogy 7-11 ezer palesztin beteget kell azonnali orvosi evakuálásra küldeni – írja az al-Dzsazíra. A tisztviselő szerint ezeket a betegeket speciális kórházba kell szállítani, hogy megfelelő ellátást kapjanak. 

Sok a beteg és az éhező gyerek a kitelepített palesztinok lakta területeken / Fotó: AFP

Az Oxfam brit jótékonysági szervezet arra figyelmeztetett, hogy a kitelepített palesztin gyerekek gyakran egész nap ennivaló nélkül maradnak, és ezrek használják ugyanazt a WC-t. A segélyszervezet közölte, hogy Izrael teljes támogatást ad a menekülő embereknek, de Gáza nagy részét megfosztották a humanitárius segélytől, így ott éhínség fenyeget. Felmérésük szerint a gyerekek 85 százaléka három napból egyet evés nélkül tölt el. 

Az Oxfam szerint Gáza déli részén minimális higiéniai körülmények között élnek az emberek, al-Mavasziban mindössze 121 latrina van több mint 500 ezer ember számára, vagyis 4130 embernek kell megosztania minden WC-t – idézi az al-Dzsazíra. 

Mindeközben tovább folynak az összecsapások, legalább nyolc ember meghalt egy járműre irányuló izraeli csapásban a Gáza középső részén fekvő Deir el-Balahban. A palesztinok több mint száz rakétával vettek célba egy izraeli műveleti központot a dél-gázai Rafah városától délnyugatra fekvő Tal Zourob közelében.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.