BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Élő közvetítés
folyamatosan frissül

Az orosz-ukrán háború 849. napja – Az Egyesült Államok felrúgja ígéreteit: más országoknak szánt légvédelmi eszközöket szállít Ukrajnának

Összefoglaló:

Az Egyesült Államok átirányít más országoknak ígért légvédelmi rakétákat, hogy felgyorsíthassa a szállításokat az ukrán haderő számára – közölte a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője csütörtökön. John Kirby szavai szerint Patriot rakéták százai juthatnak el így az ukrán haderőhöz. A döntés indokaként azt hangoztatta, hogy Ukrajnának sürgősen és azonnal szüksége van a szóban forgó kiegészítő katonai képességekre az orosz légitámadásokkal szembeni védekezéshez. 

patriot, légvédelem, Egyesült Államok
Az Egyesült Államok felrúgja ígéreteit: más országoknak szánt légvédelmi eszközöket szállít Ukrajnának / Fotó: AFP

A Nemzetbiztonsági Tanács vezető tisztségviselője úgy fogalmazott, hogy az Egyesült Államoknak nehéz, de elengedhetetlen döntést kellett hoznia, amikor átalakította a prioritási sorrendet a közeljövőre ütemezett eladásokat illetően más országok hadseregei számára. 

Azt nem közölte, hogy mely országoknak kell várniuk a megrendelt légvédelmi eszközökre, 

de megjegyezte, hogy a döntés nem érinti Tajvan szükségleteit a Kínával szembeni önvédelmi képességek fenntartásában.

John Kirby arról is beszámolt, hogy a szállítások átirányítása 16 hónapos időtartamra vonatkozik, és ez alatt az idő alatt Ukrajna elsőbbségi alapon jut az eszközökhöz, amint azok lekerülnek a gyártószalagról. Megállapítása szerint az így Ukrajnába jutó légvédelmi rakéták elegendő képességet jelentenek Ukrajna számára az említett időszakra.

A szállítások halasztása által érintett országok reakcióját a fehér házi illetékes összességében megértőnek írta le, 

hozzátéve, hogy ők is tudják, milyen komoly szükséget szenved Ukrajna.

Az ukrán elnök kabinetfőnöke közölte, Ukrajna leülne tárgyalni Oroszországgal a következő nemzetközi konferencián, amelyen a béketárgyalások menetét dolgoznák ki. A Kreml azonban többször is világossá tette, hogy nem áll szándékában részt venni az ukrán béketervezetben.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.