BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Durva álhír terjedt el a közismert nyelvész-íróról, Chomsky feleségének is meg kellett szólalnia

Több külföldi és magyar híroldal is leközölte volna Noam Chomsky halálhírét, amelyet senki sem erősített meg. Noam Chomsky még 2023 nyarán agyvérzést kapott, ami miatt Brazíliába szállították, és azóta többször halálhírét keltették már.

A külföldi és magyar sajtóban is elkezdett terjedni kedden este Noam Chomsky amerikai nyelvész és író halálhíre, melyet végül feleségének kellett cáfolnia. A sajtó mellett a közösségi médiában, legfőképpen az X-en több ezren írták ki, hogy elhunyt Noam Chomsky, a magyar sajtóban elsőként tudomásunk szerint a 444 vette át a Jacobin és a New Statesman nekrológjait, melyekben szintén nem volt megalapozott a nyelvész halálhíre. A 444, ahogy a New Statesman is ma reggelre törölte a Chomsky halálhíréről szóló cikkét, a Jacobin-cikknek pedig csak a címét változtatták meg.

Noam Chomsky
Durva álhír terjedt el a közismert nyelvész-íróról, Chomsky feleségének is meg kellett szólalnia / Fotó: AFP

A nyelvész halálhírét nem más, mint a felesége, Valeria Wasserman Chomsky cáfolta, aki az Associated Press megkeresésére a következőket írta:

Nem, [a férjem halálhíre – a szerk.] nem igaz.

Noam Chomsky tavaly júniusban agyvérzést kapott, és felesége szülőhazájában, Brazíliában egy kórházban lábadozik – ekkor is már többen halálhírét keltették. Az elmúlt évben a neves nyelvész és társadalomkritikus eltűnése az egészségi állapotával kapcsolatos találgatásokra adott okot. A Folha de Sao Paulo brazil újság június közepén arról számolt be, hogy a 95 éves amerikai nyelvész, filozófus, politikai aktivista a sajtó és a követői megkeresésére ellenére sem kommentálta a gázai háborút, mert súlyos agyvérzést kapott az Egyesült Államokban még tavaly. 

Nehezen beszél, és a teste jobb oldala lebénult

– olvasható a cikkben. Az amerikai orvosok azt mondták, nem tudnak többet tenni Chomsky felépüléséért, ezért a nyelvész felesége úgy döntött, hogy Sao Paulóba szállítja a férjét.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.