BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Zelenszkij
EU-csúcs

EU-csúcs: Zelenszkijjel és egy fontos megállapodással indulhat a tárgyalássorozat

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök várhatóan részt vesz az Európai Tanács csütörtöki brüsszeli csúcstalálkozójának első napján – értesült a Világgazdaság Brüsszelben. Helyi forrásunktól megtudtuk, az EU-csúcson nagy esély van arra, hogy az Európai Unió biztonsági megállapodást kössön Ukrajnával.

Ahogy azt megírtuk, csütörtökön kezdődik az EU-tagállamok vezetőinek tárgyalássorozata. Az EU-csúcson várhatóan a legfontosabb téma a Közel-Kelet, a versenyképesség, a védelmi politika és Ukrajna lesz.

Zelenszkij
EU-csúcs
Zelenszkij részt vesz a holnapi EU-csúcson / Fotó: AFP

Úgy tudjuk, Volodimir Zelenszkij elnök részt vesz a holnapi, június 27-i brüsszeli csúcstalálkozón, és biztonsági megállapodást ír alá az Európai Unióval. Az ukrán elnöki hivatal június 19-én bejelentette, hogy Ukrajna és az EU véglegesítette a biztonsági megállapodás szövegét, és megállapodtak abban, hogy a közeljövőben aláírják. Az EU várhatóan 17 országhoz csatlakozik, köztük az Egyesült Államokhoz, Japánhoz, az Egyesült Királysághoz, Németországhoz és Franciaországhoz, amelyek hasonló kétoldalú szerződéseket írtak alá Kijevvel az orosz agresszió visszaszorítása érdekében.

Zelenszkij brüsszeli látogatása egybeesik több, Ukrajnával kapcsolatos európai intézkedéssel, az Európai Unióhoz való csatlakozási tárgyalásokat is hivatalosan most kezdik meg Luxemburgban.

Az EU-csúcson vezetőket is (újra)választanak

Az viszont szinte biztos, hogy sima megállapodás várható a már beharangozott jelöltekről: a három nagy pártcsalád képviseletében a görög, a lengyel, a spanyol, a holland miniszterelnök illetve a német kancellár és a francia elnök megállapodott abban, hogy

A hírre Orbán Viktor magyar miniszterelnök az X-en reagált. Azt írta:

Az alku, amelyet a Néppárt kötött a baloldaliakkal és a liberálisokkal, ellentétes mindazzal, amire az EU épült. A befogadás helyett a megosztottság magvait vetette el.

A kormányfő hozzátette: az EU vezető tisztségviselőinek minden tagállamot képviselniük kellene, nem csak a baloldaliakat és a liberálisokat.

EU-csúcs – mikor száll fel a fehér füst?

Csütörtökön kezdődik az Európai Tanács, az EU-tagállamok vezetőinek tárgyalássorozata Brüsszelben. Az előzetes hírek szerint az EU-csúcson sima megállapodás várható a már beharangozott jelöltekről. Brüsszel azonban nem lenne Brüsszel, ha minden az előre megírt forgatókönyvek szerint menne.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.