BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Los,Angeles,,California,,United,States,-,02-06-2020:,A,View,Of

Fegyveres csoportokat finanszírozott a banánmárka, most ráfizethet

A Chiquita Brands International azzal védekezett, hogy maga is zsarolás áldozata volt. Az esküdtszék azonban nem fogadta el az egykori United Fruit védekezését.

Felelősnek találta egy amerikai bíróság hétfői ítéletében a Chiquita Brands Internationalt egy kolumbiai paramilitáris szervezet finanszírozásában és nyolc, a szervezethez köthető gyilkosságban.

Los,Angeles,,California,,United,States,-,02-06-2020:,A,View,Of, Chiquita
Fotó: Shutterstock

A kérdéses csoportot, az Egyesült Kolumbiai Önvédelmi Erőket (AUC) a fizetések folyósításának idején terrorszervezetként tartotta nyilván az Egyesült Államok, miután emberi jogok megsértésének sorát, többek között gyilkosságokat hajtott végre olyan emberek ellen, akikről azt gyanította, hogy kapcsolatban állnak baloldali lázadó csoportokkal – írja a BBC.

Az áldozatok – akik között szakszervezeti aktivista és egyszerű banánültetvényeken dolgozó munkás is van – családja által indított polgári perben a bíróság 38,3 millió dollár kártérítés megfizetésére kötelezte az egykor United Fruit néven ismert, ma már svájci központú multinacionális céget.

A Chiquita azzal védekezett, hogy ő is áldozat volt

Az eljárásban a dél-floridai esküdtszék felelősnek találta az AUC által elkövetett gyilkosságokért a Chiquitát, melynek ügyvédei azzal védekeztek, hogy az élelmiszeripari óriás csupán védelmi pénzt fizetett a fegyveres csoportnak, miután annak akkori vezetője, Carlos Castano 

megfenyegette a cég kolumbiai leányvállalatát, hogy annak dolgozóit és ingatlanjait baj érheti a fizetés elmaradása esetén.

Ám a felperesek szerint valójában a Chiquita szentségtelen szövetséget kötött az AUC-val pont abban az időben, amikor terjeszkedett a térségben. A pert azután indították, hogy egy másik, 2007-ben lezárt ügyben a Chiquita bevallotta, hogy 1,7 millió dollárt fizetett a fegyveres csoportnak 1997 és 2004 között. A rendszeres fizetések pedig azután sem szakadtak meg, hogy az Egyesült Államok 2001-ben terrorszervezetté nyilvánította az AUC-t.

A lefizetett terrorszervezet elvileg a baloldali gerillák ellen harcolt

A szervezet saját állítása szerint a földtulajdonosokat védte a baloldali lázadók zsarolási kísérleteitől, ám gyakran működött drogkereskedők kivégző osztagaként és maga is részt vett a kábítószer-kereskedelemben vagy épp a pénzbehajtásban, miközben brutális támadásokat hajtott végre azon falusiak ellen, akikről az gyanította, hogy támogatják a baloldali lázadókat. 

Tevékenysége csúcsán az AUC mintegy 30 ezer tagot számlált, ám 2006-ban feloszlatták a kormánnyal kötött békeszerződés keretében. Azonban 

a szervezet egyes tagjai újabb csoportokat hoztak létre, melyek máig aktívak.

A hétfőn lezárult eljárás csupán kilenc gyilkosságot vizsgált több száz, a banános céget felelőssé tevő ügyből, és ebből nyolc esetben állapította meg az AUC felelősségét. Az esküdtszék szerint a paramilitáris csoportnak a Chiquita annak ellenére nyújtott jelentős támogatást, hogy ezzel előre látható kockázatoknak tett ki embereket.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.