BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hadijelentés: az oroszok szerint egy nap alatt kétezer ukrán esett el

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek csütörtökön ukrán tüzérségi és dróntámadást, de az éjjel Jaroszlavl és Vlagyimir megye légterében is lőttek le pilóta nélküli repülőszerkezetet.

Hatból öt frontszakaszon előrenyomult az orosz hadsereg az elmúlt nap folyamán, miközben 13 ukrán ellenrohamot vert vissza – közölte csütörtökön az orosz védelmi minisztérium. Az orosz hadijelentés szerint az ukrán hadseregnek csaknem kétezer katonája esett el vagy sebesült meg súlyosan a harci érintkezési vonal mentén.

March 7, 2024, Bakhmut, Donetsk Oblast, Ukraine: ZHENYA, a Ukrainian soldier, fires a hornet system RPG toward Russian troops dug in at the frontlines. The Russian positions are only 100m away from Ukrainian troops. Two years into Russia's full-scale war against Ukraine, a Carnegie-sponsored opinion poll found that Ukrainians still believe strongly in their national cause, even as doubts creep in about the path to victory. Ukrainians remain committed to the war effort, are opposed to capitulating to Russian demands, and are far from clamoring for a change in leadership. Still, their expectations for victory remain high as ninety states from around the globe have signed up to attend a June 15, conference aimed at finding a route to sustainable peace in Ukraine and ending the war that started nearly 28 months ago. Welcome to 'War and Peace: Ukraine's Impossible Choices'
Fotó: Madeleine Kelly / Northfoto

A minisztérium a megsemmisített haditechnikai eszközök és célpontok között említett kilenc lőszerraktárt, nyolc páncélozott harcjárművet – köztük egy német Marder gyalogsági harcjárművet és egy-egy amerikai M113-as páncélozott szállítójárművet és MaxxPro páncélozott harcjárművet –, két lengyel Krab önjáró löveget, három amerikai M777-es, egy M198-as és egy brit FH–70-es vontatott tarackot, valamint 

amerikai HIMARS sorozatvetők három rakétáját, továbbá 33 drónt.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek csütörtökön ukrán tüzérségi és dróntámadást, de az éjjel Jaroszlavl és Vlagyimir megye légterében is lőttek le pilóta nélküli repülőszerkezetet. A donyecki régióban lévő Horlivkában súlyosan megsebesült az orosz NTV tévécsatorna két munkatársa, Alekszej Ivlijev tudósító és Valerij Kozsin operatőr.

A két újságíró műtéten esett át és kómában van. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szándékosnak nevezte a tévések elleni támadást, és kifogásolta, hogy sem az UNESCO, sem az EBESZ nem tiltakozott az ukrán félnél a történtek miatt. Herszon megyében egy 78 éves asszony életét vesztette, hárman pedig megsebesültek ukrán tüzérségi tűz következtében. 

Nova Kahovka környékén mintegy négyezren maradtak áram nélkül. Donyeckben négy tűzoltó szenvedett sérüléseket. Szergej Lebegyev, a mikolajivi földalatti mozgalom koordinátora a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva azzal vádolta meg az ukrán hadsereget, hogy szerda este csapást mért 

egy lakóházra Krivij Rih városban, hogy a médiában újabb tragédiát kerekítsen a történtekből. 

Lebegyev szerint a csapás helyszíne környékén nincsenek katonai célpontok, amelyeket az orosz hadsereg támadni szokott, és az ukrán hatóságok sem találták meg a házba becsapódott állítólagos orosz rakéta maradványait. Az is állította, hogy az incidenst követően az Ukrán Biztonsági Szolgálat lezárta a környéket, és a mentősökkel titoktartási nyilatkozatot íratott alá.

Az állami vagyont is kiárusítja Ukrajna, hogy folytatni tudja a háborút

A magánosítás a múltban gyakran arról szólt, hogy fillérekért játszottak át értékeket az oligarcháknak. A háború pedig különösen nehézzé teszi az értékesítést, ám még így is jobban megéri a cégeket eladni, mint hagyni, hogy orosz rakéták áldozatává váljanak, vagy orosz kézre kerüljenek. Például a kijevi Függetlenség tér (Majdan) fölött tornyosuló Hotel Ukrajna is magánkézbe kerülhet.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.