BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Adult,Caucasian,With,Eyeglasses,Man,Play,Video,Games,On,His

Jó barátok: házibuliban kérte el barátja telefonját, hogy cseréljen zenét, majd átutalt magának 19 milliót – ez lett az ügy vége

Eredményes volt az ügyészség vádemelése a barátja telefonját megszerző és annak netbankjáról 19 millió forintot magának átutaló férfi ügyében.

A Budai Központi Kerületi Bíróság büntetővégzésében 1 év 10 hónap három év próbaidőre felfüggesztett börtönre és 260 000 forint pénzbüntetésre ítélte azt a 24 éves férfit, aki barátja számlájáról, a netbankon keresztül átutalt magának 19 millió forintot.

Adult,Caucasian,With,Eyeglasses,Man,Play,Video,Games,On,His
Házibuliban kérte el barátja telefonját, hogy cseréljen zenét, majd átutalt magának 19 milliót / Fotó: Miljan Zivkovic (képünk illusztráció)

Az egy hónappal ezelőtt kelt vádirat és a most meghozott kerületi bírósági büntetővégzés tényállása szerint a vádlott 2022. augusztus 23-án késő este zenehallgatás címén kérte el a sértett mobiltelefonját, majd az így megszerzett, és általa még az éjjel eltulajdonított telefonról – az annak zárolását feloldó jelkód és az azzal azonos netbanki belépőkód ismeretében – 19 millió forintot utalt át a saját számlájára.

A fiatal férfi ezután az átutalt összegből 500 000 forint értékben vásárolt az interneten, illetve készpénzt vett fel ATM automatából, azonban a fennmaradó összeget az újbudai rendőrök a számláján még időben lefoglalták, így a kár nagy része megtérült. 

A bíróság ügydöntő határozata még nem emelkedett jogerőre. A BRFK korábbi közlése szerint B. Lóránd két nő társaságában italozott ismerőse újbudai lakásán, amikor elkérte annak mobiltelefonját, hogy zenét tudjanak hallgatni róla. A férfi azonban a készüléket átvitte a másik szobába, ahol három részletben 19 millió forintot utalt a tulajdonos számlájáról a magáéra. Nem volt nehéz dolga, mert a telefonra beállított netbank belépési kódja megegyezett a készülék feloldókódjával. A rendőrség akkor kiemelte, hogy az ilyen és ehhez hasonló bűncselekmények elkerülése érdekében érdemes a KiberPajzs oldalán tájékozódni.

Az ügyészség videót is közzétett az elkövetőről, amint éppen készpénzt vesz fel egy bankautomatából: 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.