BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Katasztrofális szereplése miatt Biden elveszítette a független és bizonytalan szavazókat

A kulcsfontosságú csatatérállamok átállnak Trumphoz, felvillant az esély Kennedy számára is.

Az amerikai elnökválasztás eredménye a független szavazókon, azon belül is a kulcsfontosságú csatatérállamok 6 százaléknyi szavazóján múlik, és úgy tűnik, hogy őket elveszítette Joe Biden az első elnökjelölti tévévitán nyújtott katasztrofális teljesítményével.

Joe Biden a vitán nyújtott katasztrofális teljesítménnyel elveszítette a független szavazókat / Fotó: Mandel Ngan / AFP

A Reuters kicsi mintán dolgozott ugyan, mindössze 13 olyan választóval, aki eddig nem tudta eldönteni, hogy a jelenlegi elnökre vagy az elődjére szavazzon-e novemberben. Közülük tízen gyengének, zavarosnak és kínosnak írták le Biden teljesítményét, amelyet rossz volt nézni.

Egyikük szerint roppant aggasztó, hogy az Egyesült Államok ellenfelei is ilyennek látták az elnököt.

„Abszolút biztos, hogy újra Donald Trumpra szavazok ezek után” – tette hozzá.

Nem hiszik, hogy Biden képes ellátni a feladatát

Kilenc független szavazót rémített meg Biden teljesítménye, és közülük hét most már szintén inkább Trump felé hajlik, mert többé nem hiszi, hogy az elnök képes ellátni a feladatait. Hárman biztosan Trumpra szavaznak majd, bár közülük kettő nem kedveli a republikánus jelöltet.

„Nem is kérdés, hogy inkább szavazok egy hazugra és elítélt bűnösre, mint olyan valakire, aki mentálisan nem teljesen ép” – mondta egy másik, aki 2020-ban Bidenre voksolt.

A csatatérállamok elengedik Bident

Még rosszabb eredményt hozott Frank Luntz felmérése a csatatérállamok bizonytalan szavazói körében, az összes általa megkérdezett szerint vissza kell lépnie Bidennek ez után a teljesítmény után.

Joe Biden teljesítménye megrémítette a donorokat és a szavazókat is / Fotó: Mandel Ngan / AFP

Luntz, aki 1996 óta végez méréseket fókuszcsoportokkal az elnökválasztások előtt, azt mondta az Axiosnak, hogy még sosem tapasztalt „ilyen elsöprő következtetést” – igaz, ő is kis mintán, 14 pennsylvaniai, georgiai, arizonai, michigani, nevadai és észak-karolinai bizonytalan szavazóval dolgozott.

Közülük a vita után 12 hajlik Trump felé, egy Biden felé, egy változatlanul nem döntött.

Közülük kilencen szavaztak négy éve Bidenre.

A tét nagyon nagy volt mindkét jelölt számára, a Reuters és az Ipos közös felmérése szerint ugyanis az amerikai szavazók mintegy 20 százaléka még mindig bizonytalan, hajlik harmadik párt jelöltje felé, vagy nem is szándékozik voksolni.

Kennedy előtt felvillant az esély

A harmadik párt színeiben induló Robert F. Kennedy Jr. nem kvalifikálta magát a vitára, mert nem érte el négy felmérésben a 15 százalékot, és nem indul elég államban ahhoz, hogy megszerezze a szükséges 270 elektori szavazatot.

Robert F. Kennedy Jr. esélyt lát maga előtt a tévévita után / Fotó: Bastien Inzaurralde / AFP

Úgy látja azonban, hogy a vita lendületet adhat a kampányának. 

A szavazók belefáradtak abba, hogy a kisebbik rosszat válasszák

– nyilatkozta a NewsNationnek. „Remélhetőleg néhányan közülük elkezdenek majd felém fordulni” – tette hozzá a két jelölthöz képest fiatal, 70 éves Kennedy.

A The Hill szerint nemcsak a demokrata donorok, hanem a párt is pánikba esett a vita után, többen már azon tűnődnek, átvegye-e Kennedy Biden helyét, aki októberben szállt ki a párt elnökjelölti versenyéből és deklarálta magát függetlennek.

A NewsNation kérdésére Kennedy elismerte, hogy nyitott lenne erre, bár kevés az esély, hogy a demokraták hozzá fordulnának a bajban.
 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.