BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Közel az új tűzszünet, a napokban megállapodhat Izrael és a Hamász

Már kedden megérkezik az izraeli delegáció Kairóba, hogy folytassák a tűzszünetről és fogolycseréről szóló tárgyalásokat. A tűzszünet sértetlenségének érdekében a közvetítő felek arra kérték az Egyesült Államokat, hogy kezeskedjen Izraelért, mert attól tartanak, hogy meg fogja szegni a megállapodást.

Egyiptomi források szerint Izrael delegációja már kedden megérkezik Kairóba, ahol folytatják a következő tűzszünetről és fogolycseréről szóló tárgyalásokat a Hamásszal. A források úgy tudják, hogy ha a feleknek ezúttal sikerül megállapodniuk, a tűzszünet és a fogolycsere akár már jövő héten megtörténhet, és újabb túszokat engedhet el a Hamász.

FRANCE - DEMONSTRATION IN SUPPORT OF THE PALESTINIAN PEOPLE IN PARIS, Izrael, tűzszünet, fogolycsere, Hamász
Közel az új tűzszünet, a napokban megállapodhat Izrael és a Hamász / Fotó: Hans Lucas via AFP

Izrael és a Hamász főleg az amerikai nyomás, valamint a regionális diplomáciai erőfeszítések miatt ül le újra tárgyalni – írja a The Times of Israel. Egyiptom és Katar arra kérte a Hamászt, hogy ne hajtson végre támadásokat izraeli terület ellen, cserébe az Egyesült Államoktól kért garanciavállalást Izrael cselekvéseiért, mivel

az egyiptomi kormány attól tart, hogy Izrael megszegi a tűzszüneti egyezményt, miután átvette a túszokat.

John Kirby az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács kommunikációs vezetője elmondta, hogy több hét izraeli és amerikai diplomáciai tárgyalás eredményeként jutottak arra a következtetésre, amit Joe Biden pénteki bejelentése tartalmazott, miszerint a Hamász lebontását sikerült elérni addig a pontig, hogy nem tudna a tavaly október 7-ihez hasonló támadást kivitelezni. Kirby nem kommentálta Benjámín Netanjáhú izraeli miniszterelnök azon hétfői szavait, miszerint vannak eltérések aközött, ami az izraeli javaslatban szerepel és aközött, amit Joe Biden múlt pénteken nyilvánosan közölt.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.