BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nincs éhínség Gázában, de továbbra is magas a kockázat

Az ENSZ egyik megbízható szervezete azt állítja, hogy Gázában nem áll fent éhínség, az életkörülmények viszont szélsőségesek. A szervezet új tanulmánya viszont hangsúlyozza, hogy továbbra is magas a kockázat az éhínség kialakulására.

Nincs éhínség Gázában – ezt állítja egy ENSZ-hez kapcsolódó szervezet, az Integrated Food Security Phase Classification (IPC), mely még korábban azt jósolta, hogy 2024 márciusa és júliusa között teljes körű éhínség tör ki az övezetben. Az új tanulmány szerint a területre kerülő élelmiszer mennyiségére vonatkozó feltételezések tévesnek bizonyultak, és Gáza élelmiszerellátása az elmúlt hónapokban nem csökkent, hanem nőtt.

éhínség, Gáza, Gázai övezet
Nincs éhínség Gázában, de továbbra is magas a kockázat / Fotó: AFP

A jelentés szerint „a rendelkezésre álló bizonyítékok nem utalnak arra, hogy jelenleg éhínség lenne” a Gázai övezetben. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetéhez kapcsolódó IPC-t semleges és rendkívül hiteles szervezetnek tekintik, amely felméri, hol fordulhatnak elő éhínségek a világon – írja a The Times of Israel. Az új tanulmány szerint 

a gázai élelmezésbiztonsági helyzet továbbra is katasztrofális és magas a kockázata az éhínség kialakulásának.

A tanulmány azonban kiemeli, hogy kétségkívül szélsőséges helyzet uralkodik a Gázai övezetben és hogy az emberek szenvednek. A súlyos élelmiszer-ellátási bizonytalanság, az alultápláltság és az éhínség szerves részét képezte az Izrael elleni vádnak a Nemzetközi Bíróságon, amikor a palesztinok elleni népírtással vádolták az országot. 

Az ENSZ pár hete is az éhínség katasztrófájára hívta fel a figyelmet, akkor a World Food Programme (WFP) szakértői állapították meg, hogy a déli területen aggasztó a helyzet, de a humanitárius válság az egész övezetben tartóssá vált. Az ENSZ élelmezési alapjának igazgató-helyettese kiemelte, hogy a harcok már nem csak élelmezési, hanem vízügyi és higiéniai katasztrófát is okoznak.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.