BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orbán Viktor: Soros György bírósága hozta meg a Magyarországot elítélő döntést

A Magyarországot sújtó nyolcvanmilliárd forintos bírságról, az európai parlamenti választások eredményeiről és Magyarország NATO-ban beöltött szerepéről beszélt Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádióban.

Az Európai Bizottság 80 milliárd forintra bírságolta Magyarországot a migránspolitikája miatt. Orbán Viktor szerint az ítéletet Soros György bírósága hozta meg.

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán

Az Európai Unió tele van Soros György embereivel. Van egy terve, ezt kihirdette. Ebben az szerepel, hogy évi egymillió migránst kell behozni Európába, és meg kell változtatni Európát, hogy egy kevert kontinens legyen. Nem baj, ha fogy a fehér ember és az európai, majd jön helyette más

– fogalmazott a miniszterelnök a Kossuth rádióban.

A miniszter elnök arról beszélt, hogy ez a 80 milliárd forint hatalmas összeg, amit a magyar családok között kellene szétosztani és nem a brüsszeli bürokratáknak befizetni. Az unió azt is közölte, hogy ha Magyarország nem fizeti be ezt a bírságot, akkor az EU visszatartja az összeget a hazánknak járó forrásokból. Orbán Viktor szerint ebben a kérdésben „sakk-matt van”, mivel ezekből a pénzekből a legtöbb pénzt Magyarországra már hazahozták.

A kohéziós alapokban több mint 20 milliárd euró van Magyarország számára. Ebből 12 milliárd eurót már hazahoztam véres csatározások árán

– közölte a miniszterelnök.

Arról is beszélt, hogy annak is üzenete van, hogy Brüsszel négy nappal a választás után hozta nyilvánosságra ezt a döntést. Orbán Viktor szerint ez azt bizonyítja, hogy a brüsszeliek „sunyik”, mivel ez a döntés már régen megszületett, de a bürokraták nem hajlandók őszintén beszélni.

Legyenek korrektek, beszéljenek magyarul

– mondta Orbán Viktor. 

Brüsszelben a kommunikáció nyálkás, csigaszerű valami, nem a magyaroknak való

– tette hozzá.

Orbán Viktor és Jens Stoltenberg

A NATO-főtitkár Budapesten járt a héten, és több garanciát is adott Magyarországnak, amelyek biztosítják, hogy hazánk kimaradhat az ukrajnai háborúból. A megállapodás szerint Magyarország az egyetlen tagállam az Észak-atlanti Szövetségben, melynek nem kell fegyvert, pénzt vagy katonát küldenie Ukrajnába. A NATO ezzel kapcsolatban kötelezettséget fogalmazott meg a közösség számára.

Magyarország az Európai Unióval szemben nincs konfliktusban a NATO-n belül. A szövetségben kiemelkedő helyen vagyunk, több mint ezer katonánk vesz részt a NATO-akciókban, és a védelmi kiadásaink is megfelelnek az elvárásoknak

– mondta a miniszterelnök. Hozzátette, hogy Magyarország a méretéhez képest kiemelkedően hozzájárul a NATO életéhez.

A NATO a mi otthonunk

– fogalmazott Orbán Viktor.

Arról is beszélt, hogy a szövetség nagy része most azon az állásponton van, hogy Ukrajnának le kell győznie az oroszokat a háborúban. Magyarország szerint ez tévedés, ezt a háborút nem lehet megoldani a harctéren. Azonnali tűzszünet kell, meg kell kezdeni a béketárgyalásokat, hogy ne halljon meg több ember. Ezzel szemben a NATO akciókat akar végrehajtani Ukrajna mellett, ez a NATO-ukrán misszió. Ez azt jelenti, hogy a NATO koordinálja majd az Ukrajnának szánt fegyverek szállítását. Magyarország ebben nem hajlandó részt venni, mert amelyik ország fegyvert szállít, az katonai célponttá válik

– fejtette ki Orbán Viktor. Hozzátette, hogy a NATO emellett pénzt akar küldeni Ukrajnának, valamint a frontra menő ukrán katonák kiképzésében is közvetlen szerepet akar vállalni. Magyarország ebben nem vesz részt, a 32 tagállam közül egyedüliként. Erre a távolmaradásra kapott garanciát Orbán Viktor Jens Stoltenbergtől.

Nem adunk pénzt Ukrajnának, nem adunk területet a katonai akcióknak és nem küldünk fegyvert Ukrajnába. Bízok benne, hogy ezt a hozzáállást más tagállamok is megfontolják majd. Magyarország nemzeti érdeke előrébb való a NATO-nál. A garanciákért cserébe ígéretet adtam Jens Stoltenbergnek, hogy a következő NATO-csúcson Magyarország nem blokkolja a közös döntéseket

– fejtette ki a kormányfő.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a NATO-főtitkárral szembeni érveinek a választás adta az igazi erőt. Szerinte az emberek kinyilvánították az akaratukat, ezzel pedig nem mehet szembe egyetlen nemzetközi szervezet sem.

NATO: minden tagországnak kötelező lesz fegyvert küldeni Ukrajnába

A NATO-főtitkár szerint Ukrajna önkéntes támogatása nem hozza el a kívánt eredményt, így az észak-atlanti szövetségben kötelezővé teszik a fegyverszállításokat. Jens Stoltenberg szerint Ukrajnát addig kell segíteni, ameddig meg nem nyeri a háborút. Magyarország mentességet kap a kötelezettség alól.

 

Az amerikai választások tétje

Orbán Viktor nemrég találkozott ifjabb Donald Trumppal. A miniszterelnök szerint amerikainak lenni nem egyszerű. Egy olyan nemzet fejlődött ki, amelyet két oldalról óceán véd, északi és déli határán keresztény országok vannak. Ennek köszönhetően ez a világ legbiztonságosabb országa. Az USA érinthetetlen, így egy amerikai nem értheti meg azt a veszélyt, amellyel Magyarország szembenéz az ukrajnai háború miatt.

Európai jobboldali pártcsalád

Reménykedem, hogy eljöhet az európai jobboldali fordulat. Marine Le Pennek és Giorgia Meloninak kell megegyeznie, hogy egy közös jobboldali pártcsaládot hozzanak létre. Talán még a Néppártból is lehetne átcsábítani tagokat, ezzel létre lehetne hozni egy Európát uraló jobboldali pártcsaládot. Sajnos jelenleg a francia és az olasz elnök asszony nem tud megegyezni, de bíznunk kell ebben, vannak ezzel kapcsolatban tárgyalások. Ha ők megegyeznek, Magyarország csatlakozik, és akkor elfoglaljuk Európát

– mondta Orbán Viktor.

Hozzátette, hogy az európai parlamenti választáson több fontos tagállamban is erősödtek a békepárti hangok. Szerinte ez az üzenet, ha elér a kormányokhoz, segíthet mielőbb lezárni a háborút. Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy a politikusokat azzal lehet meggyőzni, ha látják, hogy a választók elpártolnak tőlük. Ha a háborúpárti kormányok szavazókat vesztenek, az rákényszeríti őket, hogy a béke pártjára álljanak – mondta.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.