BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Oroszország veszélyesnek ítéli a Fekete-tenger feletti amerikai drónokat - drasztikus lépésre készül

Az oroszok nem tűrik tovább az amerikai drónokat a Fekete-tenger felett, megnövelik a légvédelmet gyorsreagálási intézkedéseket vezetnek be ellenük. Oroszország több incidensről is beszámolt, amikor amerikai drónokat azonosítottak orosz légtérben, melyek valószínűleg Ukrajnának végeztek megfigyeléseket.

Oroszország fokozza légvédelmét a Fekete-tenger felett, mivel megnövekedett az amerikai drónok jelenléte. Andrej Belousov orosz védelmi miniszter arra utasította a hadsereg vezérkarát, hogy tegyenek „gyorsreagálási intézkedéseket” az amerikai drónok ellen a Fekete-tenger felett, mivel megnövekedett tevékenységük növeli a légtérben bekövetkező incidensek valószínűségét.

Oroszország, Su-34, su34
Oroszország drasztikus lépéseket tesz a Fekete-tenger feletti amerikai drónokkal szemben / Fotó: Pavel Birkin

Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint 

az amerikai drónok egyre gyakrabban jelennek meg a Fekete-tenger térségében, felderítést végeznek és célpontokat biztosítanak az Ukrajnának szállított precíziós fegyverekhez.

A Bloomberg szerint a védelmi miniszter elmondta, hogy az ehhez hasonló drónrepülések nagyban növelik annak a valószínűségét, hogy bármilyen incidens történjen az orosz légierő vadászgépeivel, növelve a konfrontáció kockázatát az Egyesült Államok és Oroszország között. Az orosz sajtó kiemelte, hogy májusban és júniusban történtek incidensek: Szocsi felett is azonosítottak már amerikai felderítő drónokat, valamint a Krím félsziget felett egy drón vészhelyzeti jelzést is küldött, majd Szicíliában landolt.

Veszélyes közelség

Több médiaorgánum is beszámolt arról, hogy a napokban egy amerikai MQ–9-es Reaper drón veszélyesen közel repült egy orosz vadászgéphez. Az Szu–34-es orosz vadászgép katonai küldetésen volt, Oroszország és Szíria között ingázott, amikor az amerikai drón megjelent. Az orosz védelmi minisztérium szerint a pilóta magas szakmai felkészültséget tanúsított, és időben megtette a szükséges intézkedéseket az ütközés elkerülésére.

 

Egyetlen nap alatt két ukrán MiG-29-es vadászgépet is lelőtt az orosz légvédelem az úgynevezett különleges művelet zónájában – közölte csütörtökön az orosz hadügyminisztérium. Az orosz hadisikereket részletező beszámoló szerint további 62 drónt, négy Patriot légvédelmi rakétát és két HIMARS rakétát is elfogott az orosz légvédelem. 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.